• Kelemen Honor: Avem teatre și restaurante închise fără motiv și oameni lăsați la pelerinaj, dar sunt convins că nu se supăra Dumnezeu dacă un an nu mergeam la Sf. Parascheva
  • Marian Popa, Deutsche Bank Global Technology: Pandemii au mai fost, există boli cu o rată de mortalitate mai mare, este singura încetinire economică generată de om cu bună știință
  • Lipsa programelor de business contingecy – planurilor de rezervă a cauzat probleme majorității companiilor în această criză

Ochii pe Mine de miercuri seara a început cu politică autohtonă, a continuat cu politică externă, apoi cu business și muzică.

Primul învitat al lui Vlad Craioveanu a fost președintele UDMR, Kelemen Hunor, care a comentat, în primă fază rezultatul alegerilor locale din România, considerând că partidul pe care îl conduce a ieșit onorabil în urma acestui tur de scrutiny. ”Avem 4 consilii județene și am păstrat raportul de forțe. Harta națională arată apropierea dintre PNL și PSD. În câteva orașe a câștigat USR, dar a avut rezultat mai slabe decât cel așteptat”. Dacă ne uităm la parlamentare, va fi un Parlament dominat de PNL și USR, în opnia lui Kelemn Hunor. ”A mai câștigat cineva aceste alegeri în București – PMP și Băsescu, a avut o tactică bună să intre în cursă.”

Liderul UDMR crede că Nicușor Dan se va apropia de PNL, e în interesul lui, o mișcare absolut firească.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

”Dacă nu va exista o stabilitate politică după Parlamentare, iarași vom avea în 4 ani 5 guverne și economia va avea de suferit. Stabilitatea depinde de electorat, dar necesitatea coaliției de guvernare va exista”, spune Kelemen Hunor.

Reînchiderea restaurantelor, a teatrelor și cinematografelor nu are niciun motiv

”Dacă regulile sunt respectate nu există această necessitate și nu este just să închizi iarăși restaurantele, cafenelele, fiindcă acolo din ceea ce văd eu nu există un risc mare de a transmite virus. Și în același timp să lași deschis jocurile de noroc, să lași să meargă lumea nenumărat la Iași la pelerinaj, sunt convins că nu se supără Dumnezeu dacă un an nu faci pelerinaj, pentru că forța credinței nu va depinde de aceste chestiuni. Să închizi teatrele și cinematografele pentru ce? Nu există niciun motiv, nu există niciun studiu, nu există date științifice prin care se poate demonstra că în teatre și în săli de cinema se transmite mai puternic virusul decât la un pelerinaj necontrolat. Nu mai vorbim de artiști, de creatori, care stau de luni de zile. Pentru un actor să nu poți urca pe scenă, pentru un regizor să nu poți să pui în scenă un spectacol, este jale. E o mare greșeală din punctul meu de vedere și se vede că e o măsură luată așa ”hai să facem ceva că avem multe cazuri, hai să ne facem că lucrăm, să încercăm să demonstrăm că ne preocupă soarta fiecăruia”. Din păcate nu am auzit vocea ministrului Culturii.”

”Această pandemie va schimba modalitatea noastră de a trăi, până nu va exista o medicație eficientă lucrurile nu se vor schimba. Dacă ne uităm la cifre vedem dimensiunea tragediei, trebuie asigurată o viață normală pentru toată lumea, în școli, în teatre, în restaurante, omul e o ființă socială”, a spus Kelemen Hunor.

După politica noastră, am sărit peste ocean la americani și am vorbit cu Ștefan Ionescu, jurnalist la Aleph News despre dezbaterea din această noapte dintre candidații la funcția doi în stat, vicepreședinții Kamala Harris și Mike Pence.

Va fi o dezbatere total diferită, mai aveau puțin și se luau la bătaie, în mod normal dezbaterea vicepreședinților nu e atât de importantă, dar în acest context, asta e cea mai importantă dezbatere a vicepreședinților”, a spus Ștefan Ionescu.

La această dezbatere se vor uita milioane de americani, e un super show, lumea se așteaptă să câștige Kamala Harris.

Temele se anunță în mod normal cu o săptămână înainte, acum nu a fost niciun anunț oficial, dar cu siguranță vor vorbi de Covid, economie, salarii, sănătate.

Donald Trump are talentul să cadă mereu în picioare, s-a lăsat infectat, ne așteptăm la un regal de postări pe Twitter în timpul dezbaterii, asta e noua campanie a lui.

Ștefan consideră că ar fi interesantă o dezbatere între Kamala Harris și Donald Trump, ”doi oameni care nu s-ar lăsa unul pe altul să resprire”.

După politică a venit vremea business-ului, cu Marian Popa, director general al Deutsche Bank Global Technology, care ne-a spus cum să facem să nu mai fim luați prin surprindere de crize.

Businessurile au probleme pentru că nu au backup plan

”Lipsa programelor de business contingency cred că este principalul motiv pentru care, în momentul de față o serie de firme au probleme. Business contingency înseamnă că nu te bazezi pe faptul că activitatea sau viața, în general, va curge în permanență așa cum curge acum, ci se schimbă mereu. De acum 2000 de ani, Heraclit a spus că totul curge și nimic nu rămâne constant, sau Nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, totul se transformă, deci, de-a lungul secolelor această percepție a funcționat mereu. Plecând de la ideea asta, aceste programe fac ca oamenii din firma respectivă să își imagineze cele mai sumbre scenarii care se pot întâmpla.E greu de prevăzut viitorul, ca dovadă nimeni nu a prevăzut acest Covid, dar tocmai de aceea sunt aceste programe. Eu trebuie să mă gândesc la cele mai neplăcute situații în care activitatea mea nu mai poate să funcționeze. Pun răul cel mai rău pe care mi-l pot eu imagina înainte. Fac un program și dacă se întâmplă asta și eu nu mai pot funcționa deloc – mi-a lua foc prăvălia sau nu mai există materia primă, eu sunt o stație de benzină și s-a terminat benzina, nu pot să constat doar a doua zi dimineața când eu vin și descui. Aceste planuri ne ajută ca în 48 de ore sau o săptămână să pornim din nou la cheie, pentru că am un backup, pe care acum foarte puțini l-au avut. Noi, din fericire, dar și datorită faptului că avem un departament foarte zelos și bine pregătit în acest sens, am avut astfel de backup planuri, pe care nu numai că le-am făcut, dar ne-am și antrenat cu doi ani înainte – am avut două zile pe an în care am lucrat toți de acasă ca să vedem cum funcționează sistemele.”

Marian Popa ne-a spus și cât este de important să-ți motivezi angajații, cu încredere si respect. ”Cu cât investești încredere, cu atât crește responsabilitatea, cei 1000 de colegi ai noștri și-au continuat activitatea de acasă. Sunt mai productivi de acasă, dar nu mai poți separa viața profesională de cea personală. Pe de-o parte vezi lucruri bune, dar apar și situații aproape perverse, am vorbit cu un coleg care a recunoscut că nu închide calculatorul la 19:00, a zis că stă mai mult cu copilul dar se ocupa mai puțin de el”.

Deutsche Bank Global Technology a angajat, în lunile trecute, 100 de persoane și au de gând să mențină ritmul. ”Avem un job de făcut și trebuie făcut indiferent de ce se întâmplă”.

Banca nemțească a împlinit anul trecut 150 de ani rezistență și existență, e o bancă care a trecut prin două războaie mondiale și șase crize și a ieșit la suprafață, spune Marian Popa.

”Pandemii au mai fost, există boli cu o rată de mortalitate mai mare, poate ar trebui să ne oprim un moment și să vedem cum să facem lucrurile mai bine. Aceasta este singura încetinire economică generată de om cu bună știință”.

În încheire, Marian Popa ne-a spus că un business care se luptă să supraviețuiască trebuie să fie inovativ, ”nu să caute soluții în curtea veche”, ci să aibă o imaginație out of the box.

Am încheiat cu muzică și vocea Paulei Seling care ne-a spus că a avut un avant foarte puternic la începutul pandemiei, a scris și a înregistrat muzică, și urmează să scoată un album.

Paula se joacă de-a bucătarul pe Youtube și gătește numai pe tocuri. Ea și soțul ei sunt vegani de doi ani jumătate.

La finalul discuției, Paula l-a întrebat, în glumă, pe Vlad Craioveanu, care a lucrat pe la multe radiouri de ce nu i-a difuzat piesele în programele lui.

”Ai lucrat la 12 radiouri, tu de ce nu m-ai dat la radio?

-Pentru că țin la tine, n-am vrut să te bag în gura lupului.”