Antreprenorul Radu Zuz, despre competiția neloială privat-stat: ,,Salariul în mediul privat este bazat pe o economie de piață!”

R. Zuz despre consumul în pandemie: ,,În momentul în care suntem obligați să stăm in casă, consumăm altfel. Platformele de livratori s-au dezvoltat foarte mult. Oportunități există, trebuie doar să fii atent!”

R. Zuz: ,,Aș vrea ca acest aparat administrativ de stat să fie în mod exclusiv bazat pe oameni veniți în urma unor examene.”

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Actorul Bogdan, actorul principal din filmul ,,Oh, Ramona!” îți povestește cum a fost întâlnirea cu Gérard Depardieu: ,, Este un actor excepțional. Am avut o chimie foarte bună!”

Radu Zuz, antreprenor în industria HoReCa şi actorul Bogdan Iancu au fost invitații de luni seara din cadrul talk-show-ul, „Ochii pe mine!”, cu Vlad Craioveanu, în direct din platoul Aleph News.

Informație de calitate, povești din lumea filmului și a cărților, dar și puțin umor, așa cum îi stă bine Craioveanului. Acestea fiind spuse, aveți toate motivele să stați cu ochii pe el!

Antreprenorul Radu Zuz despre afacerile în pandemie

Radu Zuz este general manager la o multinațională și deține francizat mai multe locații ale unui lanț de restaurante. Acesta îți explică de ce ai nevoie pentru a ține pe linia de plutire o afacere, într-o perioadă în care industria ospitalității este într-o mare de incertitudine, iar restaurantele din București s-ar putea închide din nou.

,,Lucrurile devin din ce în ce mai dificile și este îngrijorător. Ce mă îngrijorează cel mai mult, nu sunt restricțiile noi, ci perioada pe care acestea se întind. În luna martie, autoritățile au intervenit și am primit un suport, spun eu destul de mare. La fel ca orice business, un restaurant are costuri esențiale. Însă statul vine și-ți oferă aceste beneficii doar ulterior plăților salariale”, explică antreprenorul Radu Zuz.

Cuvântul de ordine pentru a fi un antreprenor de succes

Cât despre succes în antreprenoriat, invitatul lui Vlad Craioveanu îți spune franc că nu există formule sau rețete magică. Implicarea maximă pare să fie cuvântul de ordine.

Iată ce îți mărturisește Radu Zuz despre cât de mult l-a ajutat faptul că a ajuns să studieze într-un program de tip MBA, la Universitatea de Economie şi Business din Viena. ,,MBA -ul nu garantează succesul. În momentul în care te lovești de situații inedite, te ajută să știi unde să cauți. Cu voință și implicare, nimic nu este imposibil.”

Radu Zuz vrea eficientizare și angajarea pe competențe la nivelul aparatului administrativ

,,Eficientizare! Iar al doilea punct pe care vreau sa-l ating si care consider eu ca ar avea un impact major asupra aparatului administrativ – cel puțin în România – este angajarea pe competențe, pe aptitudini. Din punctul meu de vedere, pe zi ce trece descoperăr tot mai multe funcții în aparatul administrativ care sunt nu dedicate, sunt decise, la nivel de de partid. Și fenomentul acesta îl vezi la împărțirea funcțiilor după o sesiune de alegeri. Nu spun că acei oameni nu au competențele lor într-o oarecare măsură, dar aș vrea ca acest aparat administrativ de stat să fie în mod exclusiv bazat pe oameni veniți în urma unor examene.”

Radu Zuz: ,,Salariul în mediul privat este bazat pe o economie de piață!”

Antreprenorul îți explică și de ce salariile mai mari din sectorul de stat atrag mai mulți oameni, în detrimentul sectorului privat, care se lovește, nu de puține ori, de lipsa forței de muncă.

,,În România există o debalansare între salariile mediu public – care să mă ierte Dumnezeu sunt consvins că fiecare își merită aceste salarii –  dar aceasta balansare face mediu privat sa rămână vitreg de personal. Majoritatea prefera să meargă la stat – nu spun că este o munca mai ușoară sau mai grea – dar  este o muncă mai bine plătită. Asta mă face pe mine să-mi găsesc și mai greu personal pentru ca există concurență din partea statului. Repet – sunt convins că și așa oamenilor respectivi le este greu să se descurce, nu spun că salariile sunt mari, să nu mă înțeleagă cineva greșit– în schimb, salariul în mediul privat este bazat pe o economie de piață. Marja de profit pentru un patron este fixă și este din ce în ce mai mică”, conchide Radu Zuz.

Radu Zuz: ,,Obiceiul de consum s-a schimbat. Oportunități există, trebuie doar să fii atent!”

Cât despre afacerile în pandemie și schimbarea obiceiurilor de consum, Radu Zuz pare să rămână optimist. Concluzia este însă una simplă: este nevoie de reorientare la nivel de piață!

  ,,Da, consumul s-a redus considerabil! Dar, mare parte din acest consum nu a făcut decât să se schimbe. Obiceiul de consum s-a schimbat. În momentul în care suntem obligați să stăm in casă, consumăm altfel. Aceste platforme de livratori, s-au dezvoltat foarte mult. Oportunități există, trebuie doar să fii atent.”

Cum a ajuns Bogdan Iancu actorul principal din filmul ,,Oh, Ramona!”

Și după o lecție business, este timpul să trecem și la actorie. Se bifează o porție de talent cu carul, profesionalism, dar și multă, multă muncă. Iar Bogdan Iancu le are pe toate, deoarece la cei 20 de ani ai săi acesta are câteva filme în palmares, alături de actori celebri români și străini, cum ar fi Harvey Keitel și Gérard Depardieu.

Anul trecut a avut rolul principal din ,,Oh, Ramona!”, prima producție românească cu peste un milion de dolari în box office, după trei săptămâni în cinematografe.

Tânărul actor îți povestește cum a fost prima lui încercare în a obține rolul și cum a uitat, pur și simplu, replicile. ,,Eu, înainte să joc în filmul ,,Oh, Ramona!”, nu citisem cartea. (n.r.-  ,,Suge-o, Ramona!”). M-am dus la casting, după ore, eram în clasa a XII-a. Când a trebuit să încep scena nu mai știam replicile. Am enervat regizorul. La câteva zile am primit un telefon de la directoarea de casting. A doua oară, am venit cu textul învățat la virgulă și a fost totul ok.”

Cât despre întâlnirea cu marele actor Gérard Depardieu, Bogdan are doar cuvinte de laudă:,, Este un actor excepțional. Am avut o chimie foarte bună. Pe partea feminină mi-ar plăcea să joc cu Meryl Streep.”

Andrei Ciobanu despre mesajul unei cărții ,,Suge-o, Ramona!”: ,,Luptă și va fi bine!”

Andrei Ciobanu,  autorul cărții ,,Suge-o, Ramona!” – bestseller-ul citit de peste un milion de oameni și cartea după care s-a făcut și filmul ,,Oh, Ramona!” – s-a alăturat și el pe zoom discuției din cadrul emisiunii ,,Ochii pe mine!.”

Autorul susține că, deși mesajul cărții ,,Suge-o, Ramona!” trimite către o altă interpretare – existând controverse și speculații în spațiul public – mesajul adevărat al scriiturii sale este cu totul altul.

,,Mesajul cărții este că va fi bine, pentru toți cei care au fost în situația mea. Luptă și va fi bine!”