Alexandru Flechtenmacher (1823-1898)

În urmă cu două secole se năștea la Iași Alexandru Flechtenmacher, compozitor, violonist, pedagog, autorul faimosului cântec „Hora Unirii”, pe versuri de Vasile Alecsandri.

  • Provenea dintr-un tată sas, stabilit în capitala Moldovei; a studiat vioara la Iași, la Viena și la Paris, cu muzicieni vestiți.
  • Timp de cinci ani a fost directorul Conservatorului de Muzică și Declamațiune, strămoșul Universității Naționale de Muzică din București de azi. 
  • Este autorul primei operete românești, „Baba Hârca”, pe text de Matei Millo, cu premiera la Teatrul Național din Iași în 1848.
  • A compus primele vodeviluri și cuplete pentru piesele de teatru ale lui Vasile Alecsandri, ca și o serie de cântece patriotice; a fost dirijor al teatrelor naționale din Iași, București și Craiova.
  • A fost profesor de armonie și vioară; a prelucrat folclor românesc.

Flechtenmacher, ca și alți alogeni stabiliți în Țările Române și România, precum Carol Davila, A. D. și Nicolae Xenopol, Carol Pop de Száthmari, s-a naturalizat repede, s-a deprins cu limba și obiceiurile românilor și a ajuns deschizător de drumuri în câteva domenii ale activității umane. Hora Unirii a traversat secolele și a devenit simbolul solidarității românilor peste toate frontierele.  

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"