Ziua Națională a Franței, sărbătorită la 14 iulie, semnifică un fapt aparent banal, căderea în 1789, mâinile revoltaților, a unei fortărețe din Paris, numită Bastille. Căderea Bastiliei a reprezentat momentul de început pentru Revoluția Franceză. Fortăreața a fost cucerită de revoluționarii care căutau acolo arme și praf de pușcă. O mulțime dezlănțuită, de peste 40 000 de oameni, a pătruns în fort și a luat cele peste 30 000 de puști și 12 tunuri. Demolarea a început în 15 iulie, la inițiativa unui antreprenor privat, care a vândut o parte din pietre ca suveniruri. Majoritatea pietrelor au fost folosite pentru a construi peste Sena Pont de la Concorde.

Căderea Bastiliei este doar un simbol al abolirii vechiului regim și al începutului revoluției. După 14 iulie, au început marile transformări care avea să schimbe Franța și lumea din temelii. Revoluția a dat Franței un regim republican, a încercat să abolească creștinismul, a generat Imnul Național numit La Marseillaise și l-a produs pe Napoleon Bonaparte, care a dus, în mare măsură, anumite idei ale revoluției în Europa. Revoluția a produs și multă suferință, s-a bazat pe violență, a legalizat la un moment dat teroarea și a folosit pentru pedepsirea inamicilor săi ghilotina.
În ciuda aspectelor tragice și reprobabile, figuri ca Robespierre, Saint Just, Danton sau Napoleon au intrat în istorie și în legendă, iar multe dintre simbolurile Franței contemporane sunt produsul Revoluției Franceze, ale cărei idei au schimbat lumea.

Recomandări

CAZ ÎNCHIS
ACUZAȚII, ACUZAȚII, ACUZAȚII
AI TELEFONUL BARBIE?
SCHIMBĂRI LA HYUNDAI
FDA APROBĂ ZEPBOUND
CE E NATO FĂRĂ SUA?