Carol Robert de Anjou (1308-1342)

Primul rege nemaghiar din istoria Ungariei a fost Carol Robert din casa de Anjou, născut la Napoli acum 735 de ani, în 1288.

  • După atingerea dinastiei arpadiene, Ungaria a trecut prin lupte interne aprige care au dus țara la un pas de destrămare. Deși a fost încoronat la 1301, a ajuns să domnească peste o parte a țării abia în 1308, după ce și-a învins pe rând rivalii la tron;
  • Între 1316 și 1323, regele a stabilit capitala Ungariei la Timișoara, unde este înmormântată și prima sa soție; acum șapte secole, după liniștirea Transilvaniei, mută capitala la Vișegrad, pe unul dintre brațele Dunării panoniene;
  • În 1316 scoate Clujul de sub stăpânirea Episcopiei Transilvaniei și îi acordă titlul de oraș liber regesc;
  • A deschis monetării la Cluj, Sibiu, Satu Mare, Oradea și Lipova;
  • A fost învins de fostul său vasal, Basarab I, la Posada, în 1330, consfințindu-se astfel  actul de naștere a unei țări noi, independente, Țara Românească. Timp de circa 3 decenii după Posada, documentele interne ale regelui pomenesc pierderea sigiliului celui mare în Valahia, în lupta „nenorocită” cu „valahul Basarab”. Aici suveranul, ca să scape cu viață, s-a travestit cu hainele unui fidel al său.

A rămas în istorie ca un rege important, care a făcut o reformă monetară, a centralizat justiția , a reformat cancelaria regală după model napolitan, pregătind adaptarea Ungariei la feudalismul de tip occidental și la schimbările ce aveau să vină sub fiul său, regele Ludovic I (1342-1382).

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN AVIAȚIE
ROMÂNII SE LASĂ PĂCĂLIȚI
COP 29 VA FI DESPRE PACE
TU CE VIN BEI LA MASAS FESTIVĂ?
DEZASTRU ÎN BRAZILIA DIN CAUZA PLOILOR