S-au împlinit de curând 175 de ani de la nașterea lui Gavriil Musicescu, fiu al Basarabiei înstrăinate și atunci, dar educat ca patriot român. A fost compozitor, muzicolog și dirijor. Este tatăl pianistei Florica Musicescu și bunicul scriitorilor Ionel și Păstorel Teodoreanu.

  • A stat în tinerețe sub oblăduirea episcopului academician Melchisedec Ștefănescu, acela care a reformat seminarul din Huși. 
  • A absolvit cu brio Conservatorul din Iași și a ajuns profesor în orașul natal, la Ismail, după care este numit profesor și ulterior director la Conservatorul ieșean.
  • A îndrumat generații de discipoli, a creat coruri, a propagat cântecul popular și muzica religioasă.
  • În 1883, cu ocazia inaugurării statuii marelui voievod la Iași, a compus „Cântecul lui Ștefan cel Mare”; a compus și marșul „Fiii României” , cu scopul însuflețirii luptătorilor pentru independența României de la Plevna.
  • I-a avut studenți la Iași pe Ion Vidu și Timotei Popovici, care au dus lecția învățată în Banat, unde au creat – cum ar fi vrut Musicescu – cea mai largă rețea de coruri rurale de pe toată întinderea pământului românesc.

Gavriil Musicescu a creat școală muzicală de înalt prestigiu la Iași, dar a avut elevi de pe toată rotunjimea pământului românesc. Nu a apucat să vadă Marea Unire, dar a militat pentru identitatea românească prin cânt, dând o admirabilă lecție de urmat pentru urmași.    

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"