Sunt 175 de ani de la nașterea lui Gh. Panu, jurnalist, om politic, avocat, istoric, memorialist, mare animator al Junimii în perioada ieșeană a grupării. A fost un redutabil orator și un polemist incorijibil.
– A studiat istoria, literele și științele juridice la Iași, Paris și Bruxelles, unde și-a luat și doctoratul în drept. A fost sprijinit cu o bursă de studii de Titu Maiorescu.
– A avut un mare talent de polemist pe care l-a exersat toată viața. L-a atacat pe Carol I, fiind condamnat la 2 ani închisoare, pe care nu i-a executat, fugind din țară.
– A susținut că istoria nu se scrie din cărțile făcute de marii istorici, ci din izvoare, din mărturii, din cronici, documente; nu acceptă originea pur romană a românilor și nici exagerarea mândriei naționale; a combătut antisemitismul unor oameni politici și a susținut democrația, inclusiv drepturile femeilor.
– A avut ziarul său numit „Lupta”, în care își publica materialele polemice și susținea cu tărie libertatea de expresie.
– Cea mai bună carte a sa este „Amintiri de la Junimea”, adevărată frescă a vieții intelectuale de înalt nivel din Iașii finalului de secol XIX.
Gheorghe Panu a rămas un intelectual marcant al culturii românești, un susținător al ideii de libertate și un luptător pentru modernizarea României. Unele fațete ale activității sale, precum cea de traducător din italiana medievală, de prețuitor al culturii și istoriei naționale, își așteaptă redescoperirea și reinterpretarea.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN AVIAȚIE
ROMÂNII SE LASĂ PĂCĂLIȚI
COP 29 VA FI DESPRE PACE
TU CE VIN BEI LA MASAS FESTIVĂ?
DEZASTRU ÎN BRAZILIA DIN CAUZA PLOILOR