Sunt 450 de ani de când s-a stins în urma cruzimii turcilor Ion Vodă al Moldovei. Numit „Armeanul” după etnia mamei sale, acest strănepot al lui Ștefan cel Mare, a primit și porecla de „cel Cumplit”, fiindcă i-a căsăpit pe boieri, dar și pe aceea de „cel Viteaz”, după vestirea calităților sale în lupte, mai ales în luptele cu otomanii.
A mutat capitala de la Suceava la Iași, s-a aplecat cu grijă asupra oamenilor de rând, a bătut monede de aramă care au adus venit bun țării, a reglementat plata dărilor către domnie. S-a lovit de ura boierimii și a clerului, nereușind să facă pace în țară și în afară în scurta sa domnie. A avut mare talent militar, reușind să câștige câteva bătălii cu muntenii, cu turcii, cu tătarii, la Jiliște, Râmnicu Sărat, Tighina, Cetatea Albă. Trădat de către boierul Golia Cernăuțeanu în bătălia de la Iezeru Cahului, Vodă și moldovenii săi se retrag în satul Roșcani (din Basarabia), unde sunt copleșiți turci și tătari. După asigurarea că oștenii săi vor fi cruțați, domnul s-a predat, a fost legat de cozile a două cămile și sfârtecat. Oastea a continuat lupta pentru a răzbuna moartea voievodului.
Ion Vodă a fost portretizat negativ de cronicari, ca fiind un lefegiu egoist, violent, amator de cruzimi contra boierilor și preoților, dar poporul i-a păstrat o bună amintire, iar Bogdan Petriceicu Hașdeu l-a transformat în erou vizionar, predecesor al lui Alexandru Ioan Cuza. Fratele său, Nicoară Potcoavă, a devenit personaj de roman prin pana lui Mihail Sadoveanu.     

Recomandări

ATACURI ÎN GAZA
UCRAINA ATACĂ RUSIA
RUSIA ATACĂ
CADOURI...VII
PAMELA LEAVES „THE SIMPSONS"
ACUZAȚII PENTRU ADANI