Alphonse de Lamartine (1790-1869) a fost un mare scriitor și om politic francez, membru al Academiei Franceze. A inițiat, alături de Victor Hugo și Alfred de Vigny, poezia romantică franceză, o poezie a emoțiilor delicate, spiritualizate, plină de lirism melancolic și contemplativ, cu aspirație spre trecut, cu retrăirea elegiacă a iubirii și cu potrivire între natură și starea sufletească a autorului.

Lamartine și-a dobândit renumele după publicarea, în 1820, a versurilor sale în volumul „Meditații poetice”. Poezia „Lacul”, din în acest volum, a fost foarte bine primită, propulsându-l pe autor în prim-planul poeților romantici. Meditația, în spiritul lui Lamartine, a influențat la noi creațiile lui Ion Heliade Rădulescu, Vasile Cârlova, Grigore Alexandrescu, Dimitrie Bolintineanu.

Lamartine nu a avut succes în cariera militară, la care a renunțat repede în favoarea literaturii. Începe să scrie tragedii în versuri și elegii. În 1815, aflat în stațiunea Aix-les-Bains pentru a se îngriji de sănătatea deja șubredă, le întâlnește pe cele două femei cărora urmează să le dedice o parte importantă din opera sa, anume Antoniella și Julie Charles.

Recomandări

ȘTII DE VREME?
A.I. REVOLUȚIONEAZĂ MEDICINA
SCHOLZ CREDE ÎN TRUMP
CÂT DE DES ÎMBRĂȚIȘEZI?
ZELE VORBEȘTE LA DAVOS
CIOLACU ÎL VALIDEAZĂ PE CRIN

Acesteia din urmă, Lamartine i-a dedicat pomenita poezie „Lacul”. A publicat mai multe volume de versuri, de nuvele și de istorie; a avut o carieră diplomatică și politică, dar a ajuns falit și s-a străduit, în ultimii douăzeci de ani ai vieții, să supraviețuiască. A murit aproape uitat în 1869, dar opera sa a rămas.