Napoleon al III-lea (1808-1873)

Se împlinesc 150 de ani (1873) de când a murit Napoleon al III-lea, mai întâi președinte ale celei de-a doua republici și apoi împărat (ultimul) al Franței (născut în 1808).

  • Nepot de frate al lui Napoleon I, viitorul împărat a trăit în exil în Elveția, Germania și Italia, unde a participat la acțiuni liberale, de subminare a vechiului regim; revenit în Franța de mai multe ori, a organizat lovituri de stat, a fost arestat, trimis în Anglia și în alte părți.
  • Revoluția din 1848 în face deputat în Adunarea Constituantă și apoi, prin alegeri, președinte al Republicii Franceze.
  • Prin lovitura de stat din 1851, devine „principe-președinte” , iar după un an ajunge „împărat al francezilor”.
  • Epoca sa este cunoscută ca Al Doilea Imperiu Francez, când Franța se implică în Războiul Crimeii (1853-1856), în unificarea Italiei, în conflictul cu Prusia. Războiul franco-prusian (1870-1871) a fost pierdut de Franța, iar împăratul a căzut în captivitate germană. Au urmat Comuna din Paris (încercarea de instaurare a dictaturii proletariatului) și apoi restaurarea republicii democratice.

Sub Napoleon I, Franța a redevenit o putere europeană, importantă și pentru soarta Țărilor Române. Împăratul și regimul său, dornici de promovare a intereselor Franței în sud-estul Europei și la Dunărea de Jos, au sprijinit unirea Moldovei și Țării Românești și formarea statului român unitar modern la 1859. Simpatia românilor față de Franța a crescut mult în perioada lui Napoleon al III-lea. 

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
PROGNOZA METEO DE PAȘTE
TU DE CE TE BUCURI
MESAJUL PREOTULUI NECULA DE PAȘTE
CE FILME VEZI DE PAȘTE
PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN AVIAȚIE