În 1473, acum 550 de ani, se năștea în Regatul Poloniei Nicolaus Copernic, astronom, matematician, economist și preot catolic de etnie germană (prusac), care a dezvoltat teoria heliocentrică a sistemului solar.

  • A studiat la Universitatea din Cracovia, a doua ca vechime din Europa Centrală, obținând la 20 de ani titlul de doctor.
  • Și-a continuat studiile la Bologna, Roma, Padova, Viena. Se convinge tot mai mult de netemeinicia teoriei că Pământul este în centrul Universului (geocentrismul lui Ptolemeu) și trece la demonstrarea teoriei că Soarele este în centru și că planetele, inclusiv Pământul, se rotesc, pe orbite diferite, în jurul său (heliocentrismul). Lucrarea fundamentală este „Despre mișcările de revoluție ale corpurilor cerești”.
  • Teoria venea în contradicție cu învățătura Bisericii, confruntate pe atunci cu Reforma protestantă, începută de Luther și continuată de alții.
  • Universitatea Jagiellonă din Cracovia, fondată la 1364, i-a păstrat lui Copernic o amintire eternă, cinstindu-i memoria ca unuia dintre cei mai de seamă discipoli ai săi.

Adepții sistemului copernician au ajuns să fie mari savanți, precum Giordano Bruno sau Galileo Galilei. Doctrina heliocentrică a fost completată și dezvoltată mai ales de Johannes Kepler și apoi de Isaac Newton, care i-a dat forma definitivă și explicația fizică. Copernic este considerat fondatorul astronomiei moderne și inițiatorul primei revoluții științifice. A deschis o epocă nouă în cercetarea spațiului ceresc.

Recomandări

MANDAT DE ARESTARE
PUTIN RIPOSTEAZĂ
CLIMA PROVOACĂ DISCUȚII
JAMIE E ELIBERAT
VREI SĂ FII ANTREPRENOR
ATENȚIE LA VISCOL