Nicu Gane (1838-1916)

Între scriitorii noștri aproape uitați se află și Nicu Gane, născut la Fălticeni în urmă cu 185 de ani, într-o familie veche boierească. A fost, din 1908, membru titular al Academiei Române.

  • A studiat la pensionul francez Lous Jordan din Iași și la Facultatea de Științe Juridice din Paris.
  • A lucrat ca magistrat la Suceava, Iași, Dorohoi, Focșani, militând pentru unirea Țărilor

Române.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"
  • Ajunge, în anul 1870, deputat din partea grupării Junimea și prefect al județului Iași; este ales de cinci ori primar al orașului Iași, între 1872 și 1911 (cu întreruperi); a fost și deputat și senator din partea PNL, francmason, ministru al agriculturi, industriei, comerțului și domeniilor în guvernul I. C. Brătianu.
  • A reconstituit trecutul în manieră artistică romantică, a scris proză, versuri, amintiri. Cele mai cunoscute lucrări sunt „Domnița Ruxandra”, „Comoara de pe Rarău”, „Privighetoarea Socolei” și monografia dedicată lui Bogdan Petriceicu Hașdeu.

Ca primar, a introdus apa potabilă în Iași, a încheiat un contract de asfaltare și întreținere a străzilor orașului, a urmărit introducerea transportului public urban și a început exploatarea tramvaielor electrice, a inaugurat clădirea monumentală a Teatrului Național (1896). În ciuda unor controverse a transmis peste timp un mesaj de seriozitate și de responsabilitate în asumarea funcțiilor publice. Un colegiu național din Fălticeni îi poartă numele.