Se împlinesc 200 de ani (1823) de la nașterea (în 1823) a lui Petőfi Sándor, poet și revoluționar maghiar (mort în 1849). Născut într-o familie sârbo-slovacă (Petrovici), a fost un romantic și este considerat poetul național maghiar.
Advertisment
- În poeziile lui, împănate cu elemente populare, tradiționale și cu rime folosite și în cântecele populare, exaltă specificul național maghiar. Cea mai lungă lucrare este poemul narativ „János Vitéz”.
- A făcut călătorii în Transilvania și Părțile Vestice, la Carei, unde și-a cunoscut viitoarea lui soție (cei doi căsătorindu-se la Ardud), la Baia Mare, unde a cântat o mină în versuri.
- În timpul acesta Petőfi a scris cele mai frumoase poezii de dragoste. În anul 1847 a formulat crezul său poetic și politic: „Dacă poporul va fi stăpân în poezie, nu va fi departe să stăpânească și în politică, iată ce ne învață acest secol, iată țelul pe care trebuie să-l urmărim!”. Ca mai toți romanticii, a criticat cu vorbe aspre națiunile din jur, considerate inamice ale ungurilor, pe germani, slovaci, români.
A participat activ la Revoluția ungară de la 1848, a scris proclamația de egalitate și s-a înrolat în armată. Acuzat de lașitate, a răspuns demn și a cerut să fie primit în armata lui Iosif Bem, în Ardeal. În bătălia de la Albești (unde are o casă memorială), poetul a fost dat dispărut. Este tradus în zeci de limbi, inclusiv în românește, de către mari intelectuali precum Șt. O. Iosif, George Coșbuc, Octavian Goga, Eugen Jebeleanu, Nicolae Labiș.
Recomandări
Partenerii noștri