Revoluția de la 1848

Sunt 175 de ani de la Revoluția de la 1848. Aceasta, deși înfrântă, a trasat destinul românilor pentru următoarele șapte decenii (1848-1918). Revoluția a elaborat singurul program de țară pe care l-am avut ca națiune română și pe care l-am și înfăptuit.

  • Revoluția română a fost una, dar s-a derulat pe trei scene politice diferite, după cum era atunci configurată geografia politică a românilor.
  • Primul punct important din acest program a fost unirea din 1859, a Moldovei și Țării Românești și înfăptuirea astfel a României. Cuza a pus în practică în acei ani marile reforme ale modernizării țării.
  • Al doilea punct a fost dobândirea independenței absolute a României de la 1877- 1878, urmate de alăturarea Dobrogei la România și la afirmarea țării în plan internațional; de-atunci, românii din imperiile străine tindeau spre țara independentă.
  • Al treilea a fost unirea din 1918 și realizarea României întregite.
    Revoluția de la 1848-1849 a fost înfrântă, dar a proiectat bine viitorul românilor. Un mare savant și patriot, Silviu Dragomir – secretar al Măritei Adunări Naționale de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918 – spunea că „o acțiune folositoare nu se judecă numai după mărimea rezultatelor sale, ci și după curăţia intențiilor cu care a fost întreprinsă”. Revoluția a fost făcută cu intenții curate și a rodit România modernă. Pe atunci, decenii la rând, țara a avut în frunte oameni de stat, iar apoi doar politicieni. Oamenii de stat se gândesc la viitorul țării, politicienii la viitoarele alegeri.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE