Declarată „Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății”, data de 22 Decembrie trimite la anul 1989, când a căzut dictatorul Nicolae Ceaușescu și când s-a prefigurat căderea întregului regim comunist.

La 30 de ani de atunci, mulți români încearcă să definească momentul istoric și se întreabă dacă a fost vorba într-adevăr de o revoluție.

Revoluția, în înțeles curent, este o schimbare bruscă și violentă a unui regim politic. Din acest punct de vedere, ceea ce s-a petrecut în decembrie 1989 în România poate să fie numit revoluție, deși schimbările de fond au venit treptat, în timp și au fost doar parțiale.

Recomandări

HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
PIEPER SE RETRAGE DE LA C.E.
INTERNET STABIL, CASĂ STABILĂ
EU VARA NU DORM..
ATAC ÎNTR-O BISERICĂ DIN SYDNEY
PROBLEME LA PROCESUL LUI TRUMP

Pentru opinia publică de atunci, pentru participanții la demonstrațiile din marile orașe, dincolo de orice mărturii de manipulare descoperite ulterior, acțiunile de protest reprimate sângeros în decembrie 1989 au fost o revoluție; românii de pe marile bulevarde, de la baricadă, din jurul sediilor partidului unic etc. simțeau că schimbă istoria, că ei construiesc viitorul cel bun pentru copiii și nepoții lor.

Românii și-au recucerit atunci libertatea pe care unii dintre ei, în conivență cu anumite structuri interne și externe, au pervertit-o pentru satisfacerea anumitor interese. Dincolo, însă, de orice comentarii și contradicții, în 1989 s-a lansat un nou proiect de țară pentru România, care promitea libertate, democrație, demnitate și care, chiar dacă nu ne-a adus fericirea generală visată, este singura cale viabilă.