Acum circa 250 de ani, în 1774, un prim congres al reprezentanților celor 13 colonii din America de Nord, întrunit la Philadelphia, a decis boicotarea produselor englezești și respingerea autorității Parlamentului de la Londra. De-atunci, calea spre independența coloniilor era deschisă, iar proclamarea ei a avut lor în 1776.

În lume, SUA au ajuns demult un model de democrație spre care privesc toate națiunile civilizate.
Democrația înseamnă vot universal, egal, direct și secret. Votul pentru Casa Albă este unul indirect, în care delegații și electorii din Colegiul Electoral iau, după vot, locul votanților direcți. Scopul sistemului este ca statele cu o populație redusă să nu fie ignorate în procesul electoral.

Toate cele 50 de state federale americane au un număr prestabilit de „electori”, proporțional cu populația statului. Colegiul este format din 538 de electori, din care 435 sunt distribuiți în funcție de populația fiecărui stat, 100 sunt distribuiți câte doi pentru fiecare stat, iar trei pentru Washington D.C. Un candidat câștigă dacă are susținerea a cel puțin jumătate plus unu dintre electori (270). Candidatul care obține majoritatea votului popular într-un stat va obține toți electorii acelui stat.

Recomandări

CAZ ÎNCHIS
ACUZAȚII, ACUZAȚII, ACUZAȚII
AI TELEFONUL BARBIE?
SCHIMBĂRI LA HYUNDAI
FDA APROBĂ ZEPBOUND
CE E NATO FĂRĂ SUA?

Există, însă, două excepții: Maine și Nebraska, unde electorii sunt repartizați proporțional. Principalul dezavantaj al sistemului electoral american este faptul că unele voturi sunt mai valoroase decât altele. Chiar și așa, democrația americană și-a arătat până recent valoarea.