Urmuz reprezintă un nume și o personalitate exotice în peisajul cultural românesc. Mai întâi, Urmuz este porecla lui Demetru Dem. Demetrescu-Buzău, născut la 1883, la Curtea de Argeș și apoi o adevărată efigie a avangardei românești.
TOP ARTICOLE
- Descris ca „neprietenos și introvertit”, a fost pasionat de idealismul german, de ideile filosofice ale lui Eminescu și, mai ales, de scrierile lui Caragiale.
- A urmat Colegiul Național Gheorghe Lazăr, unde a ironizat ținuta severă a profesorilor, a ridiculizat societatea elevilor „Vivat Dacia”, a răspândit umorul pe străzi alături de George Ciprian, cerându-le trecătorilor actele de identitate.
- Este cunoscut pentru farsele făcute călugărilor de la Căldărușani, profesorilor naționaliști, fetelor pe care le agăța; a început facultățile de medicină (abandonată, fiindcă nu era înțeles de cadavre), drept și muzică; a terminat dreptul și a fost numit judecător; a fost un admirator al lui Brâncuși; era fascinat de grupul lui Marinetti, fondatorul mișcării futuriste.
- A debutat în 1922 în presă, iar Tudor Arghezi s-a exprimat foarte admirativ la adresa colecției de scrieri „Pagini bizare” a lui Urmuz.
- Cele mai cunoscute rămân vol. „Ismail și Turnavitu” și „Pâlnia și Stamate”.
- S-a sinucis în 1923.
Alături de Sașa Pană și Mateiu Caragiale, Urmuz ilustrează avangardismul românesc prin literatura absurdului, cu rădăcini vechi, inclusiv în proza fantastică a lui Ion Luca Caragiale.
Partenerii noștri
O tânără actriţă fără prea multe resurse financiare a găsit un al doilea job pe care îl poate face oricine şi care îi asigură mai mult decât veniturile necesare. Lucrează doar două luni pe an şi câştigă suficient pentru tot anul, călătoreşte în lume cu avioane private şi iahturi şi conduce maşini Porsche şi Tesla în timpul serviciului