Vlad Țepeș s-a născut în 1431, adică acum 490 de ani, la Sighișoara. A fost domn al Țării Românești în 1448, 1456-1462, 1476, în timpuri grele, frământate, primejdioase.

  • Era fiu de domn, dintre Basarabi, din ramura Drăguleștilor, adică dintre cei porecliți „Dragul”. Sașii, neputând pronunța consoana sonoră „g”, i-au zis „Dracul” și au și tradus cuvântul pentru occidentali, vrând să lovească în domn. Astfel, Occidentul i-a zis „Dracula”.
  • Deși nu a domnit în regiunea intracarpatică, mitul lui Dracula este legat de Transilvania.
  • A fost un mare luptător antiotoman și a obținut temporar independența țării sale.
  • A vrut ca negustorii munteni să aibă aceleași drepturi în Transilvania ca negustorii sași în Țara Românească, ceea ce sașii au refuzat. De aceea, domnul a făcut razii în Țara Bârsei și a aplicat metode violente. Ca urmare, brașovenii s-au răzbunat, răspândind în Occident faima cruzimii de „diavol” a voievodului „setos de sânge”. Unii au luat expresia ad litteram, ca Bram Stoker (la 1897) și ca mulți alții, care l-au transformat pe domn în vampir.

Vlad Țepeș a fost un domn crud, dar nu mai crud decât mulți dintre contemporanii săi. A luptat pentru „Republica Creștină”, cum era numită atunci Europa, dar a luptat și ca să-și apere țara. Mesajul său de păstrare a valorilor continentului, de reciprocitate în relațiile internaționale și de aplicare drastică a dreptății rămâne valabil și astăzi.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT