Acum 125 de ani, în 1898, scriitorul francez (de origine italo-franceză) Émile Zola lansa manifestul „J’accuse…!”, de fapt o scrisoare deschisă către președintele Franței, prin care acuza guvernul țării de antisemitism și de grave erori judiciare, în cazul căpitanului de origine evreiască Alfred Dreyfus. Acesta fusese acuzat pe nedrept de spionaj și încarcerat. Zola, judecat pentru calomnie și condamnat la închisoare, reușește până în final, după imense eforturi și implicarea masivă a opiniei publice, să obțină grațierea ofițerului nevinovat. Constatarea lui Zola „Adevărul este în marș și nimic nu-l va opri!” a rămas ca un simbol al liberalizării societății..

  • Duce o viață boemă, de revoltat și neadaptat, nu-și încheie studiile; este pasionat de timpuriu de literatură.
  • A ajuns cel mai mare reprezentant al curentului naturalist, ilustrat prin multe romane, cele mai cunoscute fiind cele din ciclul Les Rougon-Macquart, în care urmărește pe parcursul a cinci generații fenomene deviante ca violența, alcoolismul și prostituția.
  • Trupul său odihnește în Pantheon, alături de cele mai mari personalități ale Franței.

 Émile Zola a schimbat profund societatea franceză a timpului, devenind „un far călăuzitor și un simbol al dreptății”. În 1998, președintele Jacques Chirac a ținut un memorial pentru a onora centenarul manifestului „J’accuse”. În același an, cotidianul romano-catolic francez „La Croix” și-a cerut în mod public scuze pentru antisemitismul manifestat cu ocazia afacerii Dreyfus

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE