• Pandemia de Covid-19 pune la grea încercare afacerile românilor din Spania
  • Unii au fost nevoiţi să stea pe loc timp de două luni, iar alţii au căutat metode noi ca să-şi menţină afacerile pe picioare
  • Una dintre cele mai apreciate patiserii româneşti din regiunea Madrid s-a adaptat peste noapte ca să supravieţuiască

De 7 ani, Valentina Ţăruş face torturi, cozonaci, prăjituri şi multe alte bunătăţi româneşti, doar cu ingrediente naturale şi fără conservanţi.

Românii sunt clienţii sai cei mai fideli, dar si spaniolii cumpără. De când a venit criza, normele de distanțare și de igienă trebuie păstrate cu mare grijă. Teama de infectare i-a făcut pe mulţi clienţi să fie mai prevăzători.

„Fără ajutorul lor chiar că ne-ar fi fost greu. Mai ales în perioada Paştelui. A trebuit să dăm un serviciu la domiciliu. Ne-a fost foarte greu fiindcă neavând nici personal şi nici nu eram pregătiţi, am oferit un serviciu aşa dintr-o dată pentru că am văzut că altfel nu o să putem vinde”, spune Valentina Ţăruş, patiser în Torrejón de Ardoz.

Recomandări

MUSK ÎI FACE CONCURENȚĂ LUI CHATGPT
TU ȘTII CE FACE COPILUL TĂU PE INTERNET?
DNA ÎL AUDIAZĂ PE WANG YAN
CUM FACI BUCUREȘTI VERDE?
CE AMENINȚĂ REALEGEREA URSULEI?
ROMANIA CHELTUIE 7 MLD LEI PE ARME

„Este foarte bună pâinea aici. Familia mea este încântată. Nu cumpărăm din altă parte, de când am încercat aici”, spune Laura, o localnică și clientă fidelă.

„Frica, teama! Ceva a intrat ei. Pur şi simplu îi vezi aşa că nu sunt… nu că în apele lor. Nu sunt sută la sută ca înainte. Se observă”, mai spune Valentina Țăruș.

Este trist sa vezi câte afaceri sunt acum în pragul falimentului aici în Spania, din cauza pandemiei. Dar sunt şi mici întreprinzători care fac sacrificii ca să-şi păstreze clientela, fără să renunţe la reţetă.

Autorul articolului: Adelina Mihai