- Exportăm grâu şi cumpărăm pâine congelată
- Valoarea importurilor a depăşit-o cu un miliard de euro pe cea a exporturilor
- 65% din valoarea subvenţiilor date de stat fermierilor se duce în deficitul comercial cu produse agroalimentare
Trăieşti într-o ţară care este campioană europeană la producţia de porumb şi floarea soarelui, dar nu ştie să le valorifice. Aşa că avem nevoie să cumpărăm din străinătate ce nu putem noi să facem: de la bulion până la pâine şi ulei de floarea soarelui.
Advertisment
Adrian Oros – ministrul demis al Agriculturii: ”Începând din 2015 a apărut acest dificit, în 2018 a depăşit un miliard de euro, iar la finalul lunii noiembrie, anul trecut, era de 998 milioane de euro. În aprilie cei de la INS ne vor furniza datele primare. Practic, avem un trend nu prea pozitiv pentru agricultura românească, exportăm materiale prime, importăm materie procesată cu valoare adăugată, practic exportăm subvenţii. De aceea, în acest plan naţional strategic, încercăm să schimbăm trendul.”
Problema este că vindem cereale şi legume în care statul bagă peste 600 de milioane de euro pe an, ca subvenţii, conform ministrului Agriculturii. Micii fermieri nu se asociază pentru a livra marfă fabricilor de conservare de la noi, aşa că le cumpără străinii şi ni le revând după procesare, la preţuri de câteva ori mai mari
Recomandări
Iar anul acesta vom importa şi mai mult. Din cauza secetei şi a temperaturilor nefireşti de mari, s-au înmulţit dăunătorii, iar recoltele se anunţă slabe.
Partenerii noștri