Românismul din Transilvania s-a afirmat și prin forța armelor. Mai întîi, a fost Mihai Viteazul. Voievodul Mihai trăia în spritul umanist al vremii și în acesl spirit trebuie să-l înțelegem. În 1530, Johannes Honterus într-o hartă din „Descrierea Lumii”, înfățișa cele trei țări române sub numele de Dacia. Principii Transilvaniei visau să stăpînească, drept ”regi ai Daciei”, cele trei țări provincii. Dar Mihai a trecut la fapte. Uciderea sa în august 1601 a lăsat mai multe întrebări decît răspunsuri. Și o certitudine: Mihai Viteazul așezase pe hărțile reale ale epocii măreția unei țări mitice, Dacia.
I-a urmat Horea, pe numele său Nicola Ursu din Albac. Era meșter lemnar și bun orator, îi reprezenta adesea pe țărani la procese.
TOP ARTICOLE
- Angelina Jolie vorbește despre viața după divorț: „Mi-am pierdut capacitatea de a trăi și de a călători cât mai liber”
- Google lansează „Ucigașul ChatGPT”: Gemini este cel mai mare și capabil model de Inteligență Artificială
- Kim Jong-un a izbucnit în lacrimi în fața a mii de mame nord-coreene. Liderul le imploră să aibă mai mulți copii
În primăvara anului 1794 se afla la Viena, pentru a cere grațierea unor moți. A fost primit de Iosif al II-lea. S-a întors în Apuseni cu o cruce aurită, spunînd că a primit-o de la împăratul, odată cu învoirea de a se ridica împotriva grofilor și a le arde castelele, pînă ce nu va mai rămîne piatră pe piatră.
Partenerii noștri