• Multe școli din România nu dispun de băi dotate cu apă și săpun, pentru elevi
  • 20% dintre școli nu au conexiune la internet, se arată într-un raport recent al OMS și UNICEF.
  • Bucureștiul ar putea intra în scenariul galben, în care doar unii dintre elevi vor învăța de acasă.

Începutul noului an școlar mai are un scenariu, pe care nimeni nu prea vrea să-l vadă. Poate și pentru că e negru, așa cum se arată într-un raport recent al OMS și UNICEF.

Raport OMS și UNICEF

-28% dintre școli nu facilitează spălarea cu apă și săpun

-72% dintre școli au apă curentă și instalații sanitare de bază

Recomandări

CHINA VS. TRUMP
GEOANĂ O SUSȚINE PE LASCONI
CNA CERE CLARIFICĂRI
GEORGESCU E SUSȚINUT DE PUTIN!
CUM RĂMÂNE CU PSD?
OPREȘTE TRUMP RĂZBOIUL?

Cele două organizații arată că, în 2019, 28% dintre şcolile din România nu puteau să asigure condiții de bază, care să permită spălarea mâinilor cu apă şi săpun. Dacă situația nu s-a schimbat până astăzi, în contextul epidemiei de covid-19, pericolul este uriaș pentru elevi.

Până când ne vor lămuri șefii de la educație, așteptăm deschiderea școilor după unul dintre cele 3 scenarii anunțate de președinte. Bucureștiul ar putea intra în scenariul galben, în care doar unii dintre elevi vor învăța de acasă. Mihaela Gîdei ne spune la ce ne putem aștepta.

MIHAELA GÎDEI, Contributor ȘTIU: Problema naște probleme. Fiecare scenariu e complicat. Să-l luăm pe cel mai grav. Roșu. Dacă o localitate are multe cazuri de coronavirus, toți elevii trebuie să învețe online. Ce ne facem cu zonele unde metoda asta e imposibilă? Ludovic Orban a recunoscut că 20% dintre unitățile de învățământ nu au conexiune la internet. Cel mai optimist pare scenariul verde. Doar pare. Aparent nu există riscuri, iar prezența e obligatorie la școală. Aici ne lovim de problema ridicată de OMS și UNICEF. Fără igienă, elevii sunt în pericol să se îmbolnăvească. Toate acestea se aplică și pentru scenariul galben, care este o combinație între celelalte două.