Alegerile americane de peste cîteva zile îngrijorează pe toată lumea. Pe unii, îi îngrijorează că s-ar putea să cîștige Donald Trump. Pe alții îi îngrijorează că s-ar putea să cîștige Joe Biden.

Pe mine, mă îngrijorează altceva. Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.

De mult timp, alegerile americane se încheie nu neapărat cînd un candidat anunță victoria, nici cînd se anunță rezultatele exit-poll, ci în momentul în care cel care a pierdut îi telefonează învingătorului și concede.

În America, obiceiul a fost inaugurat după alegerile prezidențiale din 1896, cînd candidatul democrat William Jennings Bryan a trimis o telegramă candidatului republican William McKinley prin care își recunoștea înfrîngerea. Pînă tîrziu, în 1980, acest anunț s-a făcut prin telegramă.

Abia Jimmy Carter a introdus obiceiul folosirii telefonului – el a fost primul învins care nu s-a mulțumit doar să scrie o telegramă noului președinte ales Ronald Reagan, ci i-a și telefonat.

Pentru prima dată, nobilul obicei a fost pus în pericol de impetuosul Donald Trump care, în 2016, a anunțat că dacă pierde alegerile, nu le va recunoaște. Nu le-a pierdut, așa că le-a recunoscut. Iar Hillary Clinton a dat telefonul prin care și-a recunoscut înfrîngerea.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Anul acesta, din nou, Trump a refuzat să spună că va recunoaște rezultatul alegerilor dacă va pierde și a bătut deja toba fraudei ce se prefigurează. Preventiv.

Iar Hillary Clinton a spus că Biden nu trebuie în nici un caz să accepte un rezultat defavorabil și a dat asigurări că echipa de juriști ai candidatului democrat s-a pregătit deja pentru ample manevre judiciare cu care să paralizeze o eventuală înfrîngere la urne.

Așadar, fiecare dintre cei doi candidați e sigur că, dacă pierde, alegerile sînt fraudate de celălalt. Dacă cîștigă, bineînțeles, alegerile sînt corecte. În ceea ce mă privește, voi urmări cu sufletul la gură să văd dacă acest nobil obicei al recunoașterii înfrîngerii de către învins printr-un mesaj direct, nemediat, către învingător se va păstra. Abia așa voi știi dacă America de azi mai este acea Americă pe care o iubesc.