Poate că cel mai comun mod de declinare al subiectului alegerilor americane în societatea românească se poate sintetiza în întrebarea: ce-i mai bine pentru România, o administrație democrată sau o administrație republicană?

Evident, răspunsul la o asemenea întrebare se construiește privind în istorie. Privind în istoria noastră de după 1990, vedem următoarele. Regimul comunist a căzut în România, ca și în întregul spațiu est-european, ca urmare a politicii unor administrații republicane succesive, conduse pe Ronald Reagan și, după el, de George Bush Sr.

Am semnat primul parteneriat strategic cu Statele Unite sub o administrație democrată, cea condusă de Bill Clinton, ea fiind și aceea care a decis extinderea NATO – decizie cu imense efecte istorice benefice pentru toată Europa, inclusiv pentru noi. Dar, în NATO am intrat sub o administrație republicană, condusă de George Bush Jr.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Bazele militare americane la noi au început să fie dezvoltate sub aceeași administrație republicană. Proiectul instalării unui scut anti-rachetă în Europa a aparținut aceleiași administrații republicane, dar proiectul ei lăsa România de dinafara acestei protecții. Abia administrația democrată ulterioară, cea condusă de Barack Obama, a decis ca România să intre sub protecția scutului și, astfel, avem baza de la Deveselu.

Relația economică a mers constant ascendent și nu se poate găsi un pattern comercial diferit, după cum republicanii sau democrații au condus Casa Albă. Interesul american pentru România a fost și el constant, urmărind o agendă coerentă, de la consolidarea cooperării militare la consolidarea statului de drept. Interesul României a fost și el constant – anume acela de a ne asigura securitatea națională prin acest parteneriat bilateral privilegiat.

Eu știu că unii dintre noi simpatizează mai degrabă cu republicanii și alții mai degrabă cu democrații și vrem să vedem că țării noastre i-a fost mai bine cu favoriții noștri. Dar istoria ne arată că dacă România a avut ce oferi, a putut avea sprijinul Americii indiferent de partidul căruia i-a aparținut președintele Statelor Unite.

Părerea mea e că relația dintre România și Statele Unite s-a construit pragmatic și e foarte bine că e așa: o relație independentă de ideologia celor doi oameni care ocupă, fatalmente vremelnic, Casa Albă și Palatul Cotroceni. Indiferent că erau democrați sau republicani în Biroul Oval, României i-a mers la fel de bine în relația cu America. Am fi înțelepți s-o ținem tot așa.