SEVERINE. Poporul e lucid

Se spune că vocea poporului se face auzită prin alegeri. Poporul român a vorbit duminica trecută. Așa cum e firesc, a vorbit pe mai multe voci, dînd mesaje diferite, chiar contradictorii. Și tăcerea celor peste 10 milioane de alegători care nu au mers la urne spune multe. În mod normal, îți ia un timp să înțelegi ce-i de înțeles dintr-un asemenea amestec de vacarm cacofonic și tăceri asurzitoare.

Dar politicienii și analiștii arondați nu au niciodată răbdare. Ei se reped imediat, gureși, să ne spună imediat despre ce a fost vorba. Ei știu tot, nu le ia mai mult de o secundă să înțeleagă și să transmită. De-aia și spun, adesea, prostii.

Astfel, cei care au cîștigat, precum președintele PSD Ciolacu sau noii zurbagii de la AUR, laudă poporul, că s-a deșteptat și a înlăturat tirania. Cei care au pierdut, precum premierul Orban și falanga zgomotoasă de feisbuciști useriști, blamează poporul spunînd că cei care n-au venit la vot sînt iresponsabili, iar cei care au venit la vot sînt idioți.

 În realitate, alegătorii, deopotrivă cei care vin și nu vin la vot, sînt de o luciditate înspăimîntătoare. Cînd PSD și acoliții au făcut-o lată, au dat cu ei de pămînt. Cînd peneliștii și useriștii au călcat strîmb, i-au lăsat în pagubă.

Știu că nu ne place ce vedem. Vă mărturisesc că favoriții mei, cei cu care am votat, au pierdut alegerile. Asta e! Dar nu pot altfel încheia decît cu un mesaj pentru toți cei care au candidat și vor mai candida în vecii democrației românești, parafrazînd vorbele memorabile pe care Zoe Tipătescu i le adresează lui Nae Cațavencu, după ce l-a îngenuncheat politic: Fiți zeloși, nu e ultimul Parlament care se alege…