Odiseea electorală americană nu mai are legătură cu Biden și Trump, cu democrații și republicanii, cu Biroul Oval și cu Congresul de la Washington.

Ceea ce se întîmplă încă sub ochii noștri în siajul alegerilor de săptămîna trecută are legătură directă cu modul de a fi al omului modern în lumea tot mai integrată a democrațiilor de astăzi. Are legătură directă cu dumneavoastră, cu mine, cu noi.

Privind America de azi, privim într-o oglindă insuportabil de fidelă lumea în care trăim. Și două lucruri frapează: ruptura și echilibrul. Se văd din avion cele două triburi care se luptă ideologic, politic, economic și mediatic. Dar chiar dacă cobori din avion și le privești cu lupta, tot nu-ți poți da seama care este majoritar.

În democrație, se știe, majoritatea decide și, în egală măsură, minoritatea este protejată de furia asimiliatoare a majorității. Dar ce te faci cînd majoritatea este greu detectabilă? Cu o vorbă de lemn a analiștilor noștri, ce te faci cînd majoritatea nu se degajă? Acesta este semnul clar că sîntem la o răscruce.

Și se mai vede ceva în oglinda alegerilor americane, ceva extrem de important pentru fiecare dintre noi. Se vede limpede că pentru fiecare om care îmi împărtășește convingerile, opțiunile și valorile există cel puțin un altul care nu este deloc de acord cu acestea.

Veți spune că e banal, că știați asta. Nu vă contrazic, dar vă atrag atenția să se apropie momentul în care veți resimți această banalitate ca pe un pericol. De nu cumva simțiți deja o fierbințeală în stomac cînd vă întîlniți cu perechea dumneavoastră din celălat trib.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA