În ultimii ani, odată cu accelerarea inflației, consumatorii au devenit mult mai atenți la produsele pe care le consumă și la prețurile pe care le plătesc pentru acestea. În aceeași măsură, am învățat de-a lungul timpului că și din postura de investitori trebuie să fim atenți la prețurile pe care le plătim pentru companiile în care investim.

În majoritatea cazurilor, evaluarea unei companii este unul dintre factorii principali care ne influențează randamentele pe termen lung. Degeaba investim într-o companie de creștere, cu potențial, dacă valoarea ei este nejustificat de înaltă și nu oferă o rentabilitate adecvată.

Spre exemplu, să presupunem că avem ca alternative de investiții două companii diferite, fiecare cu un profit de un leu. Pe prima o putem cumpăra cu 10 lei, adică de 10 ori profitul, iar pe a doua cu 20 de lei. Dacă prima ar distribui tot profitul sub formă de dividend, am obține un randament de 10%. În cazul celei de-a doua, randamentul ar fi de doar 5%. Iată cum o evaluare mai mică ne poate oferi un randament dublu.

Recomandări

ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC
ROMÂNIA PRODUCE DRONE
PAPA NUMEȘTE UN CHINEZ
NEWSOM: TRUMP A MINȚIT
ZF: INFLAȚIA URCĂ
UNDE VĂD ELEVII FILME

Când am început prima dată să investesc, am făcut greșeala să cumpăr prea scump de nenumărate ori. Îmi aruncam banii în diferite companii, fără să mă uit nici măcar o dată la situațiile lor financiare sau la prețul lor de tranzacționare. Asta a fost una dintre greșelile care m-a costat cel mai mult, dar care m-a ajutat să îmi formez un set de principii și o strategie după care să mă ghidez.

Evaluarea unei companii este un proces complex, dar esențial pentru un investitor. Obiectivul este identificarea companiilor subevaluate, care pot ajunge la valoarea lor intrinsecă într-un timp cât mai scurt.

Așadar, în investiții, la fel ca la cumpărături, prețul contează și poate fi definitoriu pentru succesul pe termen lung.