Pentru Jimi Hendrix, subiectul fascinației sale a fost chitara electrică. E considerat cel mai influent și popular chitarist electric din toate timpurile. Rețeta succesului?

S-a apucat de chitară la 15 ani, s-a înscris în armata americană, unde a stat doar un an și de unde s-a întors direct în trupa lui Little Richard. Asta s-a întâmplat între 1961 și 1965, pentru că în 1966, Hendrix se mută în Anglia, sfătuit de noul lui manager, basistul trupei The Animals.

Ajuns acolo, scoate trei cântece de Top 10 în câteva luni: Hey Joe, Purple Haze și The Wind Cries Mary. Un an mai târziu, muzica lui prinde și în America natală, unde e invitat să cânte la festivalul Monterey din California. În 1969 are deja trei albume înregistrate în formula Jimi Hendrix Experience, e cel mai bine plătit muzician live și ajunge cap de afiș la festivalul Woodstock.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Concertul de aici rămâne in istorie pentru interpretarea imnului american Star Spangled Banner într-un stil neconvențional, aparent greșit din punct de vedere muzical. Imnul nu mai fusese auzit niciodată așa distorsionat, dar ce voia Hendrix prin sunetele astea ciudate era să imite zgomotul bombelor și al armelor folosite in războiul din Vietnam. Momentul e un zeitgeist al sfarșitului anilor 60, un final dulce-amar al Summer of Love.

În 1970, după încă un spectacol live care dă pe spate publicul de la festivalul Isle Of Wight din UK, moare asfixiat, accidental și redeschide ușile Clubului 27, unde-l urmează în câteva luni Janis Joplin și Jim Morrison. Îți dai seama ce muzică se cânta acum acolo?