Știrile de la ora 12.00, prezentate de Andrei Tomescu, 27 decembrie 2020

Prima persoană din România, vaccinată împotriva Covid-19 cu serul de Pfizer, a fost Mihaela Anghel, o asistentă medicală de la Institutul Matei Balș din Capitală. Ea a fost imunizată la ora 09.00

Te întrebi probabil de ce a fost aleasă tocmai ea? Îți spun eu: Mihaela Anghel a fost primul cadru medical care a primit în spital primul pacient de Covid19 de la noi din țară.

A început, așadar, vaccinarea în România, cu primele 10 mii de doze de vaccin, care au ajuns deja la noi. De mâine vormai veni în jur de 150.000 de doze, pe săptămână.

Vaccinarea în masă a început, azi, în toată Uniunea Europeană. Toate statele membre au primit câte o primă tranșă simbolică din vaccinul de Pfizer, iar unele țări au administrat vaccinul încă de ieri.

Acum că avem vaccin, oamenii de știință britanici au început să testeze și un medicament, care ți-ar putea oferi imunitate instantanee împotriva Covid-19. Medicamentul ar putea fi disponibil din martie.

Austria intra din nou în lockdown, începând de azi până pe 24 ianuarie. Oamenii au voie să iasă din casă doar pentru cumparaturi sau ca să meargă la serviciu. Altfel sunt amendați.

Vestea bună e că Austria iese de pe lista galbenă. Asta înseamnă că nu mai ești obligat să stai în carantină, dacă ajungi acolo și că e deschis sezonul de schi.

Dar regulile sunt stricte. Pot schia doar localnicii și excursioniștii de o zi. Și asta pentru că hotelurile din stațiuni sunt închise, iar restaurantele pot vinde mâncareîn doar regim de take away. În telegondolă, trebuie să porți mască.

Mai poți alege Serbia, Bulgaria sau Elveția, dar vei sta 14 zile în carantină la întoarcere. În ianuarie, poți merge la Snow Fest, în Italia. Dar dacă mă întrebi pe mine… tot mai bine e la noi. E mai aproape și e mai ieftin.

Japonia închide temporar granițele pentru cetățenii străini, din cauza infectărilor cu noua tulpină de coronavirus. Interdicția întră în vigoare de mâine și va dura până în ianuarie.