• Cine e mai patriot, Iohannis sau Tîlvar? Deși președintele le-a promis ucrainenilor un sistem Patriot – ministrul apărării zice că e mai bine să îl ținem în țară. CSAT-ul va da verdictul.
  • Iarba verde de acasă… te face mai sănătoasă! O gură de aer în natură e mai savuroasă decât un meniu in centrul orașului.
  • Mi-e dor de tine și nu mă doare. Ești cel mai fericit dintre pământeni dacă .. continui să simți – iubire, durere, speranță, tristețe sau dor. Azi, de Ziua Dorului, vorbim cu inițiatorul zilei – solistul trupei Vunk – Cornel Ilie.
  • Ce vrăji a mai făcut inteligența mea… artificială?! Sam Altman propune un număr de magie la lansarea noilor produse OpenAI.
  • Vrăji se fac și în medicină – suedezii au găsit soluția pentru pacienții cu Parkinson – un implant în creier cu 7 milioane de celule celebrale crescute în laborator. Primul pacient care a trecut prin operație are din nou miros și face sport.
  • Dacă nu poți să îți înfrângi dușmanul, fă-te frate cu el. Iranul spune că e gata să se pună la aceeași masă cu americanii să negocieze o înțelegere între cele două țări.
  • După Eras Tour al lui Taylow Swift și LAS MUJERES YA NO LLORAN world Tour al Shakirei, avem turneul de promovare a autobuzelor cu hidrogen în Europa Centrală și de Est.
  • Autobuzul care circulă cu hidrogen face furori pe străzile din Galați. Primăria a anunțat că Traseul 105 alimentat cu hidrogen circulă doar luni și marți. Un astfel de autobuz există și la Cluj – scopul este să promoveze transportul mai prietenos cu mediul înconjurător. În ultimii ani gălățenii s-au bucurat de 105 mijloace de transport noi și vor mai ajunge 42 de autobuze, 10 tramvaie și 10 microbuze electrice.
  • Îi spun pa-pa lui Papa. În premieră la Vatican, 49 de angajați ai muzeelor au semnat o petiție împotriva conducerii. Ei spun că le sunt încălcate drepturile de angajați și că sănătatea lor e în pericol: muncesc prea mult, sunt puși să își recuperezele orele nelucrate încă din pandemie și dacă își iau liber – sunt penalizați.
  • Nu, nu sunt polonezi pe străzile din Italia – doar mașini înmatriculate în Polonia. Strategia de la noi cu mașinile de Bulgaria a ajuns și în Italia. Sunt peste 50 de mii de mașini cu plăcuțe de înmatriculare străine, dintre care 35 de mii doar în Napoli. La fel ca în România, și în Italia circulă 3 milioane de mașini fără asigurare.
  • Pe lângă reactoarele modulare mici promise de americani, România va mai avea încă 6 astfel de reactoare la Mioveni peste 5 ani. România are două reactoare aproape pregătite pentru teste. Acestea vor avea o putere de 300 de MW – jumătate din cât produce un reactor de la Cernavodă.
  • Degeaba au asteptat 20 de milioane de români să scadă dobânda-cheie. Și azi Banca Națională a menținut-o la aceeași cotă la care e din ianuarie 2023 – 7%. Concluzia: și restul dobânzilor vor bate deocamdată pasul pe loc.
  • Guvernul lui Ciolacu a reușit iar să scoată oamenii în stradă. Blocul Național Sindical a protestat astăzi în fața Guvernului față de taxele și impozitele prea mari plătite de angajatori pentru salarii. Sindicaliști spun că de asta au plecat din țară 5 milioane de muncitori români. După protest, sindicaliștii au trecut într-un marș și pe la Ministerul Economiei, Miniserul Muncii și Ministerul Finanțelor.
  • Chinezii au pus mâna pe petrolul din Orientul Mijlociu. Mai multe companii chinezești au câștigat patru licitații pentru exploatarea petrolului și a gazelor din Irak. Americanii nu au venit la licitații. Irakieni au dat liber la exploatare cu speranța că vor scăpa de dependența de energie venită din Iran.
  • Dinamo a mai câștigat o viață! Putea retrograda in B pentru a doua oară in 3 ani – dar a scăpat după ce a câștigat, 2-0 cu UTA. Nu era de ajuns, dar Dinamo a fost ajutată și de alte rezultate din ultima etapă: victoria lui U Cluj la Voluntari si infrângerea Craiovei lui Mititelu, acasă cu Sibiul. Ambele perdante au picat direct in B.
  • Și fetele pun pasiune la fotbal. 76.000 de spectatori au fost in tribunele stadionului Wembley să vada finala Cupei Angliei. Manchester United a castigat trofeul după victoria, 4-0 impotriva colegelor lui Radu Drăgușin de la Tottenham.
  • Cea mai de succes sportivă româncă de la Nadia încoace, Simona Halep, trage de ea după suspendarea nedreaptă pentru dopaj. Mâine de la 11 dimineata Halep joacă impotriva americancei McCartney Kessler la turneul pe zgură de la Paris – locul unde acum 6 ani, Halep a câștigat primul ei turneu de tenis – Roland Garros.
  • Avem si un arbitru fericit! După ce ieri a fluierat perfect la Dinamo – UTA, Istvan Kovacs a primit un cadou de la UEFA: el va arbitra finala Europa League: Leverkusen – Atalanta, miercurea viitoare, la Dublin.
  • Macedonia de Nord e doar Macedonia în ochii noului președinte. Prima președintă femeie, Siljanovska-Davkova, a refuzat să pronunțe noul nume al țării – a spus de mai multe ori doar Macedonia în timpul jurământului depus în fața țării. Macedonia a adăugat și “Nord” în denumire în 2018 ca să scape de un conflict cu Grecia.
  • Dacă nu poți să îți înfrângi dușmanul, fă-te frate cu el. Iranul spune că e gata să se pună la aceeași masă cu americanii să negocieze o înțelegere între cele două țări. Tot iranienii spun și că sunt pregătiți să reia negocierile pentru un Orient Mijlociu fără arme nucleare – negocieri întrerupte când Trump era președinte.
  • Americanii sunt siguri că ofensiva lui Netanyahu din Rafah o să fie un eșec. Antony Blinken spune că planul israelienilor riscă să le provoace daune enorme palestinienilor, fără să scape de teroriștii Hamas. Tot Blinken spune și că totul se va termina în haos și anarhie.
  • Legea “agenților străini” i-a scos pe georgieni în stradă înainte de decizia finală pe care trebuie să o ia parlamentul lor. Zeci de mii de oameni au iești să protesteze față de legea care spune că organizațiile din Georgia care primesc peste 20% din finanțări din străinătate trebuie să se declare agenți cu influență străină. Prim-ministrul Georgiei a promis că va face tot posibilul ca legea să fie adoptată.
  • Dacă românii nu au avut unde să schieze iarna trecută, au unde să schieze la vară. Un strat de zăpadă s-a pus ieri pe Platoul Bucegi – temperaturile au scăzut sub 0 grade. Turiștii care au urcat la altitudini înalte zilele acestea, au povestit că au trăit mai multe anotimpuri pe parcursul călătoriei.
  • Indonezia a fost inundată de râuri din lavă. Ploile abundente din weekend au format un amestesc de beton umed din lavă, pietre și apă care a distrus mai multe sate din apropierea Muntelui de Foc – peste 40 de persoane au murit și 17 sunt dispărute. Torenții care s-au format la vulcanul Ibu – au peste 50 de grade.
  • Japonezii vin cu solutii pentru turiștii care aglomerau până la refuz muntele Fuji. De azi pot ajunge acolo doar cei care isi fac rezervare online. Autoritatile au grijă sa nu primeasca mai mult de 4.000 pe zi. Localnicii sunt cei care au cerut sa nu mai ajungă atât de multi turisti.
  • Și avioanele pot ateriza direct pe burtă. Un avion de mici dimensiuni din Australia a aterizat fără sa ii functioneze sistemul de aterizare, astfel că roțile nu au mai iesit. Ca sa evite o tragedie, pilotul s-a rotit ore intregi in jurul aeroportului pana a consumat tot combustibilul.
  • Imagini de colectie a adus Parisului un fulger din acest weekend. Fenomenul a surprins un avion deasupra Turnului Eiffel. Pozele făcute de un francez cu avionul lovit de fulger adună milioane de like-uri.

Recomandări

PAPA REVINE!
RÂSUL E MEDICAMENTUL
ÎNTÂLNIRE DE GRADUL 0
MBAPPE S-A ACCIDENTAT
ÎCCJ: IOHANNIS, BANII ÎNAPOI!
„FEMEILE NU SUNT LIBERE”