• Tot mai mulți părinți aleg să rămână cu copiii lor, în loc să meargă la muncă în străinătate. La sfârșitul lui decembrie erau aproape 10 mii de părinți plecați din România, cu peste 2.000 mai puțini față de 2022. Sunt datele de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.
  • Misterioase sunt căile lui Dumnezeu… și scumpe. Italia cheltuie aproape un miliard de euro pe an pentru orele de religie din școli. Măsurile vin ca să ii motiveze pe profesori – in toată țara sunt 1,3 milioane de elevi care chiulesc când începe ora de religie.
  • Curtea Supremă din America îi permite statului Idaho să interzică tratamentele pentru tinerii transsexuali. Medicii vor primi până la 10 ani de închisoare dacă oferă tratamente cu hormoni persoanelor sub 18 ani.
  • Iohannis cere Parlamentului să aprobe ca militariii români sa participe la operațiunile comune SUA-UE impotriva rebelilor Houthi – care fac ravagii cu bombardamentele lor in Marea Rosie.
  • La discutiile despre situatia din Orientul Mijlociu ar putea participa si Ciolacu. Premierul României a ajuns azi in Qatar intr-o vizită pentru proiecte de investitii de 15 miliarde de euro, după cum a comunicat Guvernul.
  • De la capătul lui 14… la Nicu Alifantis. Strategia tramvaielor moderne de la noi – vor purta nume de artiști. se intampla la Brăila unde pe lângă Nicu Alifantis, mai circulă tramvaiele Johnny Răducanu sau Fănuș Neagu. Primarul ii lasă pe localnici să aleagă si ei numele unui tramvai nou.
  • Sutienele nu mai sunt considerate haine. Doctorii le-au incadrat la produse medicale. Se simte și la preț. In Marea Britanie a apărut initiativa prin care femeile care au făcut operatie pentru cancer la sân să nu mai plătească TVA la sutien.
  • Cine nu e gata, e luat cu apa – chiar si in Dubai sau Abu-Dhabi. În Emirate autoritatile nu ii mai lasă pe cetățeni să iasă din casă. Ploia abundentă a inundat străzile, o parte dintre ele au fost închise, iar în unele zone din orașe a fost întrerupt curentul.
  • Și România e sub avertisment de vijelii și ploi torențiale – de astăzi până joi.
  • Câinele rămâne cel mai bun prieten al omului – Parlamentul a adoptat azi legea prin care persoanele nevăzătoare vor putea intra oriunde însoțite de câini ghizi, inclusiv în mijloace de transport în comun, magazine și instituții publice. „În România sunt 70 de câini ghizi și e nevoie de doi ani pentru pregătirea unui astfel de câine” – spune senatoarea USR Silvia Dinică.
  • Atât de departe și totuși aproape – astronomii au descoperit cea mai mare gaură neagră stelară din galaxia noastră, Calea Lactee, și a doua cea mai apropiată descoperită până în prezent. Obiectul astronomic, din constelația Acvila e de 33 de ori mai mare decât Soarele.
  • „Ce este munca?” – la întrebarea asta răspunde pictorul român Șerban Savu prin operele pe care le va prezenta la Bienala de Artă de la Veneția. Sâmbătă se deschide expoziția de artă internațională, iar România e reprezentată de Șerban Savu și de curatorul Ciprian Mureșan. Expoziția României are ca temă relația dintre muncă și timp liber: ipostaze cuprinse din perioada comunismului până în prezent. Prima participare a României la Bienala de la Veneția a fost în 1907.
  • România dă Europei un supliment de magneziu – acordă licență de exploatare pentru o mină de magneziu de lângă Oradea. Compania Verde Magnesium vrea să investească un miliard de dolari în mină. Obiectivul? Să producă, din anul 2027, 90.000 de tone de magneziu – adică jumătate din necesarul Europei.
  • O nouă cercetare arată că persoanele inteligente sunt mai susceptibile să aibă opinii de stânga. Studiul a măsurat inteligența participanților folosind atât scoruri de IQ, cât și indicatori genetici ai inteligenței.
  • Britanicii aruncă la gunoi aproximativ 1,7 miliarde de bucăți de plastic pe săptămână – arată un raport făcut de Greenpeace și Everyday Plastic pe 230 de mii de persoane. – ceea ce înseamnă un total național de 90 de miliarde de ambalaje de plastic pe an
  • Italienii de la Alfa Romeo schimbă numele SUV-ului „Milano” în ”Junior” pentru că au fost presați de guvernul italian. Ministrul italian al Industriei spune că o mașină produsă în Polonia, nu poate să aibă numele MILANO.
  • Cea mai veche clădire istorică din Copenhaga a fost cuprinsă de flăcări. Oamenii care erau în clădire n-au ieșit cu mâna goală, au încercat sa salveze câteva dintre picturile istorice. Clădirea era în reparații, iar schelele care se aflau în jur au îngreunat munca pompierilor. Danezii spun că aceasă clădire a bursei de valori este Notre Dame a Danemarcei.
  • Și… Adobe lucrează la un model de generare a video-urilor prin inteligența artificială, pentru familia sa „Firefly”. Noile instrumente vor permite celor care folosesc Premiere Pro să genereze video, să adauge sau să elimine obiecte folosind comenzi scrise, așa cum deja se întamplă în Photoshop. Lansarea ar trebuie să fie anul acesta.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
NADAL SE CALIFICĂ ÎN TURUL PATRU LA MADRID
TRUMP MODIFICĂ DOBÂNDA DE REFERINȚĂ
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?