• „Occidentalilor, nu mai sunteți occidentali!” a fost strigătul care i-a mișcat de pe scaune pe milionarii și miliardarii de la Forumul Ecoomic Mondial de la Davos. Îi apartine presedintelui Argentinei Milei, care îi mai ceartă pe ideologii lumii pentru că au inventat o luptă care de fapt nu există – cea dintre femei și bărbați.
  • Adio, originalitate! Prima carte premiată în care autorul a dat copy paste la ce a scris Inteligența Artificială! Influncerii se plâng că sunt judecați prea tare pentru cum arată părul lor. „Urmăritorii vor prințese Disney nu creatori de conținut”, este mesajul lor. Aflăm care sunt tendințele pe social media imediat la ȘTIU.
  • Cum românizezi o chestie nemțească – și una care funcționa. Trei directori ai liceului german din București au demisionat pentru că un părinte s-a plâns de un profesor care îi terorizează copilul, după ce nu a mai făcut meditație cu el.
  • E la modă să fii zgârcit! Condiția: să le spui prietenilor ce faci MAI BINE cu banii salvați. Este studiul pe care abia aștept să il dezbat cu Ana.
  • Dorința vieții tale! Medicii te trimit la petrecere! Dar e obligatoriu să dansezi! De ce te face mai sănătos… pentru că dansul te ajută să slăbești.
  • Pfizer dă în judecată statul român, pentru că ar fi încălcat contractul pentru achiziția de vaccinuri anti-Covid încheiat în pandemie. Ministrul Sănătăţii, Rafila, a răspuns că nu este o surpriză, acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Polonia şi Ungaria. El spune că au fost contractate cantităţi enorme de vaccin pe care țara noastră nu le-a comandat și, implicit, nu le-a mai primit.
  • Cercetătorii americani au făcut un pas uriaș în dezvoltarea unui vaccin eficient împotriva HIV. A izolat trei anticorpi care, în studiile pe maimuțe, au protejat animalele împotriva îmbolnăvirii. Anticorpii provin de la o maimuță infectată, dar și de la un om bolnav de SIDA.
  • Cum se face politică la o bere? Partidul Berii din Austria s-a înscris în cursa pentru alegerile parlamentare. În campania electorală precedentă, partidul a militat pentru instalarea fântânilor publice de bere în Viena, dar și pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate publică.
  • Vămile au acum nou șef: Marcel Mutescu, care a fost numit de Ciolacu aseară. Decizia vine după ce Ion Cupă a fost demis. Marcel Mutescu a mai fost șef al Vămii în 2021.
  • Situația în Ecuador nu pare să se liniștească. La 10 zile după introducerea stării de urgență și declararea conflictului armat intern, traficanții i-au întins o capcană unuia dintre cei mai importanți procurori din zonă, carea fost ucis. Magistratul care investiga un atac comis de o grupare de traficanți de droguri a fost momit să meargă într-un loc, în speranța că va primi informații despre caz. La un moment dat pe drum, mașina procurorul a fost blocată de niște indivizi care au tras 18 focuri de armă.
  • Situația este tensionată și în Occident. După un schimb de lovituri militare între Iranul și Pakistan, Guterres, secretarul general ONU, a făcut apel la temperare pentru a evita escaladarea conficlictului.Pakistanul are arme atomice, iar Iranul încearcă să obțină același lucru.
  • Dacă nu vin americanii la noi, mergem noi la ei. România a înregistrat anul trecut cea mai scăzută rată de refuz a vizelor pentru Statele Unite din istorie, de 8,79%. Dacă datele nu se schimbă anul acesta, din 2025 am putea merge fără vize în America.
  • Japan Airlines are primul președinte femeie din istorie. Mitsuko Tottori a pornit de la funcția de însoțitor de zbor și și-a croit drum până la cea mai înaltă funcție din companie. Numirea este cu atât mai surprinzătoare cu cât Japonia este printre țările cu cea mai redusă paritate de gen.
  • Trei aeroporturi de la noi vor fi securizate cu Inteligența Artificială. Pe aeroporturile din Cluj, Sibiu și Satu Mare, tehnologiile vor permite detectarea bagajelor abandonate, intrarea neautorizată a vehiculelor în zone cu restricții, identificarea vehiculelor abandonate și alte soluții de analiză video.
  • Românii se întorc la muncă. În 2023, România a văzut un record de 6,7 contracte de muncă pe piața muncii anul trecut, cu 100.000 mai multe față de 2022. Este cea mai bună evoluție din ultimii 5 ani.
  • Soprana română Aida Pascu a fost desemnată „Tânărul interpret al anului 2024” la International Classical Music Awards, considerate și „Oscarurile muzicii clasice”. Juriul internațional a selectat câștigătorii dintr-o listă de 375 de concurenți.
  • Încălzirea climatică fură din magia frumuseții fluturilor. Mai exact îi lasă fără prețioasele pete decorative de pe aripi, arată cercetătorii de la Universitatea Exeter. Este vorba de femele din specia fluturilor maro de luncă. Femelele care s-au dezvoltat la 11 grade celsius aveau 6 pete pe aripi, iar cele care au crescut la 15 grade aveau doar 3.
  • Dacă drumul americanilor spre Lună pare tot mai greu, japonezii s-au hotărât să le arate cum se face. Astăzi are loc testul suprem pentru sonda Moon Sniper a japonezilor care va încercă să aselenizele la ora 4 după amiaza, ora României. Aselenizare poate fi urmărită live pe canalul official de youtube JAXA. Sonda japonezilor își terminăcălătoria către Lună începută în septembrie anul trecut.
  • Big Ben-ul englezilor e în pericol, ora exactă urmează să se dea în Dubai. Șeicii vor să construiască cel mai mare turn rezideal cu ceas din lume care va avea 450 de metri înălțime, adică de peste patru ori mai mult decât Big Ben. Va avea 649 de apartamente de câte una, doua sau trei camera și duplexuri, iar daca vrei să te muți aici trebuie să știi că prețurile pornesc de la 400.000 de euro.
  • Iarna nu-I că vara, poate de aia ne și gândim deja la plajă. Anul a început cu un număr de doua ori mai mare față de anul trecut de rezervări early booking pentru sezonul estival. Romanii au ales plajele de la noi, de la vecinii bulgari din Grecia și Turcia. Cine își plănuiește vacanța de vară din timp are parte și de reduceri de până la 30%, iar avansul pe care îl plătești acum pentru o vacanță pornește de la 10%.
  • Huawei a înființat o nouă divizie pentru mașini smart, în Shenzhen din sudul Chinei. Noua unitate se va concentra pe producția și vânzarea de sisteme și echipamente auto inteligente. Scopul pentru Huawei este să-și facă loc în industria auto.
  • Avem peste 42.000 de maşini electrice. 16.800 au fost înmatriculate doar anul trecut, cu 35% mai multe faţă de 2022. Lider de piață este Dacia Spring, cu peste 16.000 de unități înmatriculate. La sfârșitul anului trecut, existau aproximativ 5.000 de staţii de încărcare.
  • Gigantul Uniqlo dă în judecată rivalul Shein. Motivul este o geantă care seamănă prea mult cu „geanta Mary Poppins” a retailerului japonez. Uniqlo vrea să obțină în instanță interdicția pentru Shein de a mai produce respectiva geantă.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
CORVINUL A CÂȘTIGAT CUPA ROMÂNIEI
PROBLEME ÎN PARADIS?
E GENUL MEU
XI ȘI PUTIN DUC UN RĂZBOI PT. PACE
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL