• La plăcinte inainte, la război înapoi. Trăim drama Europei care vrea să se apere dar nu are cu cine. Militarii se înghesuie la 3 lupte diferite: pensionări, demisii sau măcar concedii, „să nu pice atacul inamic pe tura mea”. Armata româna a pierdut 13.000 de militari de când a început războiul din Ucraina.
  • Democrativa PSD-PNL a binomului Ciolacu-Ciucă nu va juca chiar singură în alegeri. Pusă la stâlpul infamiei, Dreapta Unită, Alianța în care s-au înscris USR, PMP și Forta Dreptei, are totusi voie să participe la locale.
  • Postul intermitent a picat de… prost. Cardiologii îi declară război. Mai mult te încurcă decât te ajută.
  • „Crede și nu cerceta” e sloganul care ne-a intrat parcă in sange. Cum altfel se poate explica raportul brevetelor europene pe anul trecut. Din cele aproape 200 de mii de cereri de brevete de invenții depuse anul trecut la Oficiul European de Brevete, doar 42 au venit din România. Mai prost cu 9% față de 2022. Poate surprinzător, Universitatea din Suceava e number one în România.
  • Hai să privim si cum priveau ardelenii în vremea comunismului. Se uitau la filme, la unguri. În ultimii 10 ani, în Ungaria s-au produs de 10 ori mai multe filme ca înainte. Ce s-a filmat la ei: vedeta Oscar din acet an: Poor Things, plus Dune, Marțianul din 2015, Blade Runner 2049 sau Văduva Neagră.
  • Nvidia ne omoară. Roboții umanoizi ies din fabrică. Sunt pe ultima bandă a liniei de producției.
  • Cătălin Cherecheș – fostul primar din Baia Mare – nu scapă de închisoare. A fost extrădat din Germania și a ajuns în România. Cherecheș merge la Penitenciarul din Rahova. Primarul a fugit din țară, înainte să fie condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.
  • Fostul primar Cătălin Cherecheș a fost extrădat din Germania și este în drum spre România. El a fugit din țară înaintea condamnării la închisoare
  • Greșeala recunoscută e pe jumătate iertată. Curtea Constituțională merge pe mâna legii propuse de perechea Ciolacu – Ciucă – cea prin evazioniștii care produc un prejudiciu de până într-un milion de euro scapă de închisoare dacă achită suma plus o penalizare. CCR a respins sesizarea făcută de USR și Forța Dreptei împotriva acestei legi.
  • Anul trecut era mai ieftin. Astăzi s-au lansat programele Rabla Clasic și Rabla Plus. Bugetul pentru Rabla Clasic e la jumătate față de anul trecut – 300 de milioane de lei. Rabla Plus are un buget de un miliard de lei. „Trendul va continua și în anii următori. În viitor, Programul Rabla va finanța doar mașini prietenoase cu mediul” – e anunțul făcut de ministrul Mediului, Mircea Fechet.
  • Azi s-au lansat programele Rabla Clasic și Rabla Plus, iar bugetul la primul dintre ele a scăzut drastic față de anul trecut. Tendința se va menține și în anii următori, astfel încât în câțiva ani programul Rabla va ajunge să finanțeze doar mașini „prietenoase cu mediul” a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet.
  • România a evitat să plătească penalitățile pentru depozitul ilegal de deșeuri periculoase ale companiei Sometra. Asta pentru că depozitul a fost închis înainte de termenul impus de Comisia Europeană. Copșa Mică din județul Sibiu a fost poluat timp de 70 de ani de activitatea celor de la Sometra și se număra printre cele mai poluate orașe din țară.
  • România a evitat plata penalităţilor după ce Garda de Mediu din Sibiu a închis depozitul neconform de deşeuri industriale periculoase al Sometra SA din Copşa Mică, oraş care zeci de ani s-a numărat printre cele mai poluate din ţară
  • Turcia a impus o măsură termporară împotriva companiei Meta, prin care împiedică transferul de date între Instagram și Threads. În decembrie, Autoritatea pentru concurență din Turcia a lansat o investigație asupra companiei, pentru că o suspecta că încalcă legea concurenței, prin conectarea celor 2 platforme de socializare.
  • Și… Hong King a adoptat o lege dură de securitate despre care autoritățile spun că este necesară pentru stabilitate. Criticii spun însă că va eroda și mai mult libertatea oamenilor și că va crea un climat de teamă. Legea face referință la infracțiuni ca intereferența externă și insurecția, iar sancțiunile pot fi și pe viață.
  • Niciun om lipsit de apărare – Consiliul Uniunii Europene a aprobat legislația care protejează jurnaliștii și apărătorii drepturilor omului de procesele abuzive. Ei vor beneficia de o serie de garanții și măsuri procedurale. Dacă acuzațiile sunt considerate nefondante, instanța poate decide că reclamantul trebuie să suporte toate costurile de judecată, implicitv ale victimei.
  • Consiliul UE a aprobat legislația care protejează jurnaliștii și apărătorii drepturilor omului de procesele abuzive.
  • Vreau să fiu Președinte, caut Vicepreședinte. Donald Trump nu şi-a ales vicepresedinte în cursa pentru Casa Albă. A renunțat la antreprenorul Vivek Ramaswamy – pe care îl propune pentru un rol în cabinet – printre care cel de secretar pentru securitate internă.
  • Adio cozi la serviciile de înmatriculări auto! Iohannis a promulgat legea care va permite dezvoltarea unei aplicații care să le permită proprietarilor sau cumpărătorilor să își înmatriculeze, să înstrăineze sau să-și radieze autoturismele proprietate personală. Aplicația va fi gestionată de Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări Auto.

Recomandări

AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
AZI FACI SPORT ÎN PARCUL COPIILOR
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
O NUNTĂ CU PERIPEȚII