• Pentagonul a confirmat că America a trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina. Rachetele ar fi fost folosite chiar săptămâna trecută când au lovit cu ele Crimeea furată de Putin în 2014. Nu e pentru prima dată când se întâmplă asta. Și anul trecut, Casa Albă a ținut secret faptul că au trimis rachete cu rază medie.
  • Cum să avem un turism ca lumea dacă autoritățile de la noi nici nu stiu câte camere avem în piața Airbn? Cele mai multe proprietăți funcționează ilegal- apar doar 22.000 de unităţi de cazare.
  • Anul trecut pe Airbnb s-au înregistrat cazări în valoare de 180 milioane de euro.
  • Dimineața bună se cunoaște după ziua de ieri. Nu o să mai ai zile proaste dacă respecți ghidul omului matinal. Un consilier de productivitate de la Google recomandă ca în fiecare seară să faci planul pentru următoarea zi și vei scăpa de un blocaj mental.
  • Românii nu mai sunt atât de dornici să lucreze în străinătate. Doar 8% dintre români căutau un loc de muncă afară anul trecut, mult mai puțin decât media mondială de 23%. Românii sunt mai interesați de locurile de muncă la distanță, pentru companii străine – de la pandemie incoace.
  • Când n-ai profesor, îl faci! A început invazia avatarurilor care vor fi profesori in scolile din Europa. O companie de inteligență artificială rezolva criza. Când profesorii au o problemă și lipsesc în locul lor apare avatarul si elevii nu mai pierd orele.
  • Asta evoluție! De ce a crescut suprafața creierului uman cu 15% în 50 de ani. Și… cum îl folosim – ar mai fi o intrebare pe care te invit să răspunzi azi.
  • S-a termintat cu statul cu orele ca să-ți încarci mașina, motocicleta sau bicicleta electrică. Samsung SDI, se pregătește să scoată pe piață noua baterie care se încarcă aproape complet în doar nouă minute. Culmea e că producătorul de baterii electrice promite că acesteaa au și o durată de viață de… 20 de ani. Practic schimbi mai des autovehicolul decât bateria. Noua generație de baterii de la Samsing SDI va intra în producție din 2029.
  • Mai mult de 2.000 de zboruri au fost anulate astăzi în Europa, din cauza grevei controlorilor de trafic aerian, din Franța. Încă 1.000 de zboruri sunt nevoite să schimbe rutele, ca să evite spațiul aerian fracez. Controlorii de trafic aerian francezi au cerut condiții mai bune de lucru și au și primit ce au cerut, însă prea târziu ca să mai evite tot haosul care a fost creat de greva lor.
  • Apple vă oferă un „măr otrăvit”, acuză congolezii. Guvernul congolez a trimis notificări filialelor Apple din Franța, dar și compaiei mamă, prin care o acuză că folosește minerale exploatate ilegal din țară: lucrătorilor din minele congoleze de unde Apple cupără minerale pentru deviceurile lor, le sunt încălcate drepturile.
  • Turiștii au ales, „Mona Lisa” este cea mai dezamăgitoare capodoperă din lume, cu 37% review-uri negative. Așa că administratorii muzeului Luvru au propus ca tabloul să fie expus într-o incintă dedicată, săpată în subteran.
  • Un crater de doi metri adâncime și o suprafață de peste 60 de metri pătrați, apărut pe o stradă din Slanic Prahova, i-a băgat în sperieți pe oamenii din zonă. Ca măsură de prevenție, 20 de persoane care locuiesc în clădirile din zonă au fost evacuate temporar, până când cauzele surpării vor fi lămurite și situația va fi remediată.
  • Linu-i LIN, și nu-i Moulin! Din Moulin Rouge n-a mai rămas decât… Rouge! Moara care dap și numele celebrului cabaret din Paris a căzut azi-noapte, împreună cu o bună parte din fațadă. Și literele M, O, și U au căzut, iar din numele luminos al cabaretului a rămas doar LIN. Doar că proprietarilor n-o să le fie somhul lin, acum va trebui să recondiționeze clădirea.
  • Filmul „Guvernul Copiilor 2” intră de mâine în cinematografe. Viziunile unor copii cu vârste între 7 și 12 ani sunt transpuse în realitate de un grup de artiști, arhitecți, peisagiști, educatori și psihologi. Pentru realizarea filmului s-au folosit în premieră tehnologii noi specifice jocurilor video și soft-uri de machine learning şi inteligenţă artificială.
  • Polonezii îi dau o mână de ajutor lui Zelenski, în problema recrutărilor. Ministrul Apărării spune că Polonia e pregătită să identifice bărbații ucraineni plecați din țară, care îndeplinesc condițiile pentru a fi încorporați. Conform statisticilor Uniuniii Europene, până la începutul acestui an, peste 4 milioane de ucraineni au părăsit țara de la îneputul războiului.
  • Grecii deplâng soarta mielului de Paște. Nu e vorba de vreo asociație de protecția animalelor. Crescătorii greci de animale îi suspectează pe comercianți că aduc miei din România pe care îi vând ca și când ar fi miei grecești. Și au și motive serioase să se îndoiască de proveniența mieilor. Anul trecut Grecia a fost afectată de furtuna „Daniel”, care a produs pagube seminificative și a redus considerabil numărul de oi. „Nu avem de unde să scoatem la vânzare atâția miei” – e explicația fermierilor.
  • Statul Arizona a pus sub acuzare 18 colaboratori ai lui Donald Trump în dosarul tentativei de a răsturna rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2020. Printre inculpați se numără și Rudy Giuliani, fostul avocat personal al lui Trump. Fostul președinte nu a fost inculpat, dar a fost desemnat drept „participant la conspiraţie neinculpat”.
  • Te Țuc, Elon!… îi transmite mark Zuckerberg lui Musk. Proprietarul Meta se laudă că pe Threads cel puțin 150 de milioane de oameni intră cel puțin o dată pe lună. Din februarie și până acum, Threads s-a „îmbogățit” cu 20 de milioande de useri noi. Estimările făcute de Apptopia, cel mai mare provider de date, spun că, în Statele Unite. Threads are mai mulți utilizatori zilnici decât X, platforma lui Musk.
  • Știi ce sunt ăia „taikonauți”? Sunt tot un fel de astronauți, doar că sunt chinezi! La ora asta tocmai și-a luat zborul spre Stația Spațială Tiangong o rachetă care are la bord trei chinezi care vor petrece o jumătate de an în spațiu. Stația Tiangong e operațională din 2021, dar primii astronauți chinezi care au ajuns acolo au făcut-o abia în noiembrie 2022.
  • Noul tren electric Alstom, care trebuia să te ducă vara asta la mare… va avea o întârziere până… la toamnă. Asta pentru că va rămâne în teste la Depoul Grivița până în iunie, în plus așteaptă și autorizația, iar pricedura durează 3-4 luni. Abia în ocrombrie vei putea merge la Constanța cu noul tren electric. Livrarea întregului lot de trenuri Alstom comandate va dura până în 2025.
  • Încă un stat se desprinde de Marea Regatul Unit. Este vorba de Jamaica, aflată sub conducerea Casei Regale a Marii Britanii încă din 1655. Jamiaca vrea să devină republică până la finalul anului viitor. Deși face parte din regat, cetățenii jamaicani aveau nevouie de vize ca să intre în Marea Britanie. Ultimul teritoriu care a părăsit Coroana Britanică a fost Insulele Barbados, în 2021.
  • Premierul spaniol Pedro Sánchez vine cu o declarație pe X, în care spune că se gândește dacă mai continuă în politică, după ce soția lui, Begoña Gómez, a fost acuzată de trafic de influență. Sánchez și-a suspendat agenda pe următoarele zile și acuză dreapta de politică murdară.
  • Adio pliculețe de zahăr sau sticluțe de șampon la hoteluri. Parlamentul European a adoptat ieri regulamentul care va reduce cantitatea de deșeuri de ambalaje din plastic. Textul interzice utilizarea aşa-numitelor „substanţe chimice eterne” peste anumite limite, iar unele tipuri de ambalaje din plastic de unică folosinţă vor fi interzise începând din 1 ianuarie 2030.
  • 3 milioane de euro au fost alocați sectorului cultural neguvernamental, în Cluj-Napoca. E cea mai mare alocare din istoria Clujului, spune primarul Emil Boc. 176 de organizații și fundații au depus 164 de proiecte. Au fost alocate sume importante pentru Jazz in the Park, Toamna Muzicală Clujană, Opera Aperta, festivalul Interferențe, festivalul Puck sau festivalul „Dumitru Fărcaș”.
  • Din lumina reflectoarelor în spatele lor – actrița și scriitoarea din Italia – Paola Cortessi – și-a cucerit țara cu filmul regizat de ea. „C’e ancora domani” a învins Barbie și Oppenheimer la box office-ul italian și acum a fost lansat în toată Europa. „C’e ancora domani” – care înseamnă – „e și mâine o zi” arată povestea unei femei din Roma anilor ’40, abuzată fizic și emoțional de soțul ei. În Italia problema feminicidului e intens dezbătută – anul trecut 120 de femei au fost ucise, aproximativ una la trei zile. Jumătate dintre ele au fost omorâte de parteneri sau foști parteneri.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE
TU DE CE TE BUCURI
MESAJUL PREOTULUI NECULA DE PAȘTE
CE FILME VEZI DE PAȘTE