• UE: „Faceți bazine!” Chiar dacă la medalii stăm bine la sporturile pe apă, România e pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de decese prin înec: unul din 5 europeni înecați e român. Peste 1.000 de oameni se ineacă intr-un an în România. Restul continentului pierde 4.000.
  • Zelenski lasă să se înțeleagă ce inseamnă Operațiuna Kursk pentru el. E cea mai importantă carte a războiului și poate fi moneda prin care negociază pacea cu Putin. Zelenski lucrează la planul de pace pentru septembrie pe care il va trimite către doi oameni: Donald Trump si Kamala Harris. Cei doi candidati pentru Casa Albă se tem că Zelenski vrea să trimită rachete și spre Moscova.
  • Savanții studiază cel mai leneș leneș din lume, intrat în Cartea Recordurilor. Întrebara oamenilor de știință e cum pot oamenii să folosească trucurile fiziologice ca să-și prelungească viața.
  • Fanii generalului Ciucă fac rezervări la Bibleoteci. Se apropie momentul in care cartea șefului PNL va ajunge pe rafturi. Cartea lui Ciucă a apărut în lista Bibliotecii Naționale cu cărți care urmează să fie lansate, doar că numele nu se potrivește cu afișele de promovare ale PNL.
  • Amintirile il chinuiesc pe Mark Zuckerberg. Șeful Meta regretă că a acceptat presiunile Guvernului și a cenzurat în perioada pandemiei de pe Facebook și Instagram. Meta a șters peste 20 de milioane de postări despre vaccinuri, lockdown, și măștile obligatorii.
  • Să vină străinii cu banii în România! Au ce cumpăra! România e pe locul 3 în topul celor mai ieftine locuințe din Europa la metrul pătrat. Poate nu întâmplător de câteva luni încoace în România vin mai mulți cetățeni decât pleacă.
  • Avion cu motor… s-a oprit motorul în zbor! Un Boeing 737 a trebuit să se întoarcă de urgență după ce unul dintre principalele motoare s-a defectat în aer – la scurt timp după decolare. Aeronava Alaska Airlines a aterizat în siguranță la Seattle.
  • Armata israeliană anunţă că a salvat un ostatic din Fâșia Gaza. E un bărbat de 52 de ani, tată al 11 copii. Acesta a fost dus de urgență la spital. Din cele 251 de persoane răpite pe 7 octombrie anul trecut, 104 sunt încă reţinute în Gaza, dintre care 34 au fost declarate moarte de către armată.
  • Ce le-a facut hackerul asta? America dă bani grei ca să afle informații despre un hacker din Belarus. SUA a pregătit 2,5 milioane de dolari recompensă pentru oricine va ajuta la arestarea lui Volodimir Kadaria. El a răspândit un virus cu ajutorul căruia a piratat computerele a milioane de utilizatori în perioada 2013 – 2022.
  • E sărbătoare azi peste Prut când Republica Moldova împlinește 33 de ani de când s-a desprins de Uniunea sovietică si a devenit stat independent. La jumătate de an după 27 august 1991, Moldova a devenit și membru ONU. Deși e mândră de evenimentele organizate chiar de ea, Maia Sandu nu poate participa la ele – pentru că are COVID-19.
  • Pentru că are mare nevoie de bani, Guvernul Ciolacu a mai imprumutat saptamana asta peste 80 de milioane de euro de la bănci. Datoria României a ajuns astfel la 170 de miliarde de euro. Asta înseamnă că fiecare român e dator peste 9.000 de euro. Împrumutul merge pentru plata pensiilor, salariilor și investițiilor statului.
  • Românii care vor să imprumute statul, o pot face prin programul de titluri de stat Fidelis din octombrie. Nu e clară încă la ce randament. În primele zile ale lunii, BNR va avea şedinţă de politică monetară, și dacă reduce dobânda-cheie, va scădea și dobânda la titluri. La editia din august dobânda la emisiunea pe 5 ani a fost de 7%.
  • Edgar Bronfman Jr. a renunțat la oferta de 6 miliarde de dolari pentru preluarea Paramount. El și-a retras oferta chiar înainte de termenul limită pentru fuziune. Paramount poate acum să fuzioneze cu Skydance Media, care făcuse o ofertă de 8 miliarde de dolari.
  • Nu doar oamenii sunt manipulatori. O specie de păianjen din China forțează licuricii prinși în pânză să emită sunetele pe care le folosesc pentru împerechere, ca să atragă mai multe insecte.
  • Cel mai bătrân leneș cu două degete din lume a murit la 54 de ani, la o grădină zoologică din Germania. Ian s-a născut în sălbăticie, în 1969 și are 22 de urmași făcuți cu două femele. În medie, un leneș trăiește 20 de ani.
  • Un aminoacid consumat în cantități mici ar putea fi o nouă rețetă antiging pentru oameni. Asta după ce cercetătorii au făcut teste pe șoareci, iar cantitatea redusă din acest aminoacid le-a prelungit rozătoarelor viața cu 33%.
  • Limita nu mai e cerul pentru elevii români care vin acasă cu 3 medalii de aur și două de bronz de la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică din Brazilia. Este cel mai bun rezultat al României la această olimpiadă. Anul trecut am avut o medalie de aur și trei de argint.
  • Liniștea din Pasajul Unirii s-a terminat. De data asta nu s-a mai blocat vreun camion prea mare în pasaj, ci o camionetă a doborât un ventilator de pe un perete lateral. Traficul a fost blocat pentru mai multe ore, iar primăria sectorului 4 dă vina pe reparațiile proaste făcute la pasaj… de alții.
  • Și.. Pariu că nu erai pregătit pentru asta? PNL-ul vrea să interzică reclamele la pariuri și pregătește o lege pe care o va propune în Camera Deputaților în toamnă. În parlament există deja mai multe proiecte de lege pentru pariuri, dar toate sunt blocate la diverse comisii.
  • OpenAI, Adobe și Microsoft sprijină un proiect de lege inițiat de statul California, prin care conținut generat de AI și folosit de companii să fie etichetat ca atare. Proiectul va fi votat la finalul acestei luni.
  • Balmain lansează Les Éternels, o nouă colecție de opt parfumuri. Directorul de creație subliniază că parfumurile insumează căutarea sinelui, dar în conexiune cu ceailalți. Noua colecție are la bază patru esențe: mosc, chihlimbar, floral și lămâi.
  • Mariah Carey se deschide în fața fanilor ei mai mult ca niciodată. Artista a spus că și-a pierdut și mama și sora în aceeași zi. „Inima mea este frântă de faptul că mi-am pierdut mama în acest weekend. Din păcate, într-o întorsătură tragică a evenimentelor, sora mea şi-a pierdut viaţa în aceeaşi zi”, a spus Mariah.
  • Așteptarea a luat sfârșit. Oasis se întoarce pe scenă, în 2025, după 15 ani de la despărțire. Trupa britanică va avea 14 concerte, patru pe stadionul Wembley din Londra, patru la Manchester și alte spectacole în Scoția, Țara Galilor și Irlanda. Biletele se pun în vânzare pe 31 august.

Recomandări

ALERTĂ ÎN NORVEGIA
IOHANNIS VREA ÎN SENAT
ISRAELUL DEPĂȘEȘTE LINIA ROȘIE
BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
UE AJUTĂ DUPĂ INUNDAȚII