• Iohannis nu vrea sa renunte la lupta pentru sefia NATO, chiar daca toata lumea il vede castigator pe olandeztul Mark Rutte despre care jurnalistii de la el din tara scriu ca e sustinut de 28 dintre cei 32 de membri ai aliantei.
  • Ce isi face omul cu mana lui se numeste sanatate curata! Dacă vrei sa fii deștept pune mâna și grădinărește, colorează sau tricotatează – sfatul vine de la cercetatori.
  • Si… Spania vs Mare Brinatie, etapa pe turism. De ce nu mai vor spaniolii sa ii primeasca pe britanici in Tenerfie? In seara asta la STIU!
  • Visul frumos s-a spulberat. Pentru unii nu am intrat in Schenge – francezii, olandezii, nemtii si austriecii ne controleaza in continuare pasapoartele cand intram la ei in tara, doar ca acum o fac imediat dupa ce iesim din avion.
  • Dupa mai bine de doi de cand traim cu razboiul la granita, ne-am dat seama ca legea apararii e veche de 30 de ani. Parlamentarii au venit astazi cu un proiect de lege care sa si faca fata amenintarilor din jurul Romaniei.
  • Linistea din lume atarna pe o trompa de elefant! Germania vrea sa interzica vanatoare elefantilor in toata lumea. Botswana riposteaza – daca nu mai putem sa vanam, trimitem 20.000 de elefanti in Germania. Avem prea multi si ne fac rau.
  • Primarul capitalei, Nicușor Dan, organizează sămbătă, între orele 9 și 12, o acțiune de ecologizare a Parcului Natural Văcărești, la care pot participa voluntari. „Ca să rămână un loc curat şi primitor pentru toţi vizitatorii, dar şi pentru animalele care trăiesc aici, este nevoie de curăţarea deşeurilor”, scrie primarul pe Facebook.
  • „Dare to Learn”, cel mai mare eveniment din Europa dedicat profesorilor ajunge pentru prima oară în București, în această toamnă. Pe scenă vor urca peste 20 de lideri internaționali – printre cele mai mari nume în educația mondială. Experții vor susține masterclass-uri și dezbateri bazate pe modele educaţionale aplicate în școli și în organizații din întreaga lume.
  • Și… angajații din muzeele și bibliotecile publice vor intra mâine în grevă japoneză, din cauză că este „un sector profesional ignorat, uitat și minimalizat de toate guvernările”, spun ei. Sindicaliștii vor să primească salarii egale, un buget de 0,9 din PIB pentru sectorul cultural și plata orelor suplimentare , printre altele.
  • Castelul Balmoral din Scoția – locul preferat al Reginei Elisabeta a II-a – își deschide porțile pentru vizitatori, pentru prima dată, în această vară. Castelul Balmoral e locul în care stătea Regina în fiecare vară. Prețul e de 115 de euro intrarea normală sau 175 de euro dacă vrei să bei și ceaiul de la ora 5. Castelul va fi deschis in perioada 1 iulie – 4 august, până să meargă Regele Charles al III-lea și Regina Camila în vacanță.
  • Rasist și antisemit – e descrierea făcută lui Kanye West – de un fost angajat. YE a fost dat în judecată pentru că a avut un discurs antisemit în fața unor elevi și profesori de la școala lui privată Yeezy Christian Academy din California. Artistul le-a spus copiilor că vrea să-i radă în cap și să-i închidă în cuști, iar pe angajați i-a amenințat că-i dă afară pentru că sunt grași. YE s-a comparat și cu Hitler, pe care l-a lăudat. Singura diferență dintre cei doi e că artistul nu susține camerele de gazare.
  • A apărut și primul afiș oficial al filmului Joker: Folie a Deux. Joaquin Phoenix revine în rolul lui Joker, iar Lady Gaga va debuta în rolul lui Harley Quinn. Numele filmului – „Folie a Deux” înseamnă „psihoză comună” sau „tulburare delirantă comună”, care se referă la relația specială dintre Joker și Harley Quinn. Premiera Joker 2 va fi pe 4 octombrie. Până la lansarea filmului, vom vedea trailerul oficial marțea viitoare, pe 9 aprilie.
  • Roboții au și ei probleme cu banii. Generatorul de imagini Stability AI nu mai are cum să își plătească chiria pentru serverele cloud cu care își antrenează inteligența artificială. Stability AI mai are doar 4 milioane de dolari în conturi, iar chiria costă 99 de milioane pe an.
  • Și… coletele ajung mai repede la tine dacă sunt livrate prin spațiu. Au demonstrat-o chinezii de la Alibaba care au testat livrarea cu o rachetă care a traversat China de la un capăt la altul în doar 25 de minute. Ca să ajungă atât de repede, racheta iese și se întoarce din atmosferă.
  • Mutu își caută iar de lucru. Si-a dat demisia după rusinea suferită de CFR Cluj la Hunedoara – 0-4 cu Corvinul in cupă. Sefii si-au pierdut sperantele si la campionat.
  • Golul anului din Europa face victime. Portarul polonez Kobylak a marcat un super-gol pe 1 aprilie si asta il obligă pe un suporter să meargă pe jos 120 de kilometri.
  • A murit cel mai bătrân om din lume. E vorba de Juan Vicente Perez Mora, din Venezuela, care în 2022 a intrat în cartea recordurilor Guinness pentru cel mai în vârstă bărbat din lume, a murit la 114 ani. În 2022 avea 11 copii și 41 de nepoți.
  • NASA a început să lucreze la un sistem de măsurare a timpului pe Lună și alte corpuri cerești, la cererea Casei Albe, care a instruit-o să colaboreze cu alte părți ale guvernului american. Obiectivul este să creeze un plan până la sfârșitul anului 2026, pentru ceea ce administrația numește „Timp lunar coordonat”.
  • Si ca să prinzi eclipsa solară din 2081… e recomandat să reduci consumul de alimente care conțin un aminoacid esențial, izoleucină, spun oamenii de știință. Studiul realizat pe șoareci arată că rozătoarele care consumă alimente cu acest aminoacid trăiesc cu 33% mai mult, comparativ cu cele care n-au restricții de mâncare. Sursele de izoleucină sunt albușul de ou, laptele, carnea, soia, alunele, nucile, fasolea, peștele și brânza.
  • Un cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade a lovit coasta de est a Taiwanului, iar o alertă de tsunami a fost emisă în insulele japoneze Okinawa și în Filipine. Seismul a avut loc la o adâncime de 15,5 kilometri, fiind cel mai puternic din ultimii 25 de ani. Cel puțin 26 de clădiri s-au prăbușit, 9 persoane au murit, peste 800 au fost rănite, iar alte câteva zeci sunt date dispărute.
  • Nouă persoane din județele Vrancea, Galați și Vâlcea au fost reținute pentru înșelăciune, după ce au pretins că sunt măicuțe și au oferit servicii ritualice pe internet. Cu ajutorul mai multor pagini de internet, au păcălit mai multe persoane din țară, cât și din străinătate și au reușit să strângă peste 250 de mii de lei. Trei dintre ele au fost reținute pentru 24 de ore.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA