• Dacă ții lă o sărbătoare nici nu mai contează data. E cazul unităților militare de la noi care au mutat celebrarea de Ziua Victoriei pe 10 mai. Ca să nu fie nici 8 mai, ca rușii, nici 9 mai ca americanii. Bine că nu zic „Hristos a înviat” de Crăciun.
  • Te dai van Gogh sau Picasso? Mai DALI-ncolo de fakeuri! Un soft românesc dă de pământ cu capodoperele false de pe piețele online.
  • Că la soare te poți uita, dar la acest dispozitiv ba! Francezii au inventat un soare artificial pe care au reusit sa il țină aprins la 50 de milioane de grade timp de 6 minute cu ajutorul unui reactor experimental – o performanță unică, pentru că până acum temperaturile uriașe au putut fi obtinute, dar nu și mentinute.
  • Nu poți să îți refuzi gazda, dacă te roagă frumos. În vizită la Biden la Casa Albă, Iohannis si-a dat seama că n-ar fi rău ca România să dea sisteme anti-aeriene Patriot către Ucraina. Avem 4, însă doar unul e operațional. Armatele aliate au în total 100 de sisteme. Actualul șef al NATO, Stoltenberg a cerut de mult statelor europene să le doneze Ucrainei.
  • Nu confundați Jocurile Olimpice cu jocurile sexuale! Organizatorii Jocurilor de vară de la Paris le-au stricat planurile sportivilor și sportivelor care se gândeau că își pot face de cap între competiții si antrenamente. Le-au pregătit paturi în care e imposibil să faci sex. Poate doar online :).
  • Și…El e bărbatul care luptă oricât pentru dragostea vieții lui… chiar și 100 de ani! E veteran din al doilea război mondial, care a debarcat în Normandia în 1944. Nunta o va organiza la exact 80 de ani de la debarcare – pe 6 iunie 2024, în exact același loc.
  • Curtea de Conturi a controlat performanța Portul Constanţa – a stabilit că nu s-a dezvolat prea mult. Aproximativ 20.000 e pasageri au trecut prin port, chiar dacă are capacitatea de 100.000 de pasageri pe an. Din 2018 Portul Constanța nu a mai fost în top 20 porturi în Europa din punct de vedere al cantităților de marfă. Specialiștii recomandă schimbări ca să devină mai atractiv.
  • Cetățenii din Estonia vor putea vota de pe telefoanele mobile. Votul electronic va fi posibil atât pe calculator, cât și pe telefon prin aplicațiile speciale. Parlamentul de la Tallinn a aprobat ieri proiectul de lege – Estonia este prima țară care a permis votul online în 2005.
  • Fetele care țin cu Dortmund sunt cele mai fericite din lume. Pot face turism fotbalistic in cele mai plăcute zone ale Europei – după Paris, urmează Londra.
  • La 12 zile după ce a fost aprinsă în Grecia, flacăra olimpică a ajuns azi în Franța. Ea a venit pe Mediterană în portul din Marsilia. Peste 1.000 de ambarcatuni au insotit corabia Belem la Marsilia în condiții extrem de dure de securitate pentru că au fost amenințări teroriste.
  • Paturile „anti-sex” au sosit luni în Satul Olimpic, care va găzdui aproximativ 10.000 de sportivi, între 26 iulie şi 11 august, în 82 de clădiri şi 7.200 de camere. În vederea pregătirii Jocurilor Olimpice, organizatorii vor instala 16.000 de paturi pentru a îmbunătăţi condiţiile de odihnă.
  • România a zis pas la Eurovision anul ăsta, când finala se ține în Suedia – câștigătoarea de anul trecut. După prima semifinală, 10 țări și-au asigurat locul: Serbia, Portugalia, Slovenia, Lituania, Finlanda, Cipru, Irlanda, Luxemburg, Ucraina şi Croaţia. Publicul și-a ales deja preferații: Croația și Ucraina. Marea finală o să fie sâmbătă, de la ora 19.
  • Țările care cumpără ulei de palmieri din Malaezia primesc atuomat cadou un urangutan. Urangutanii sunt pe cale de dispariție din cauza exploatării pădurilor, așa că Malaezia s-a gândit să introducă „diplomația urangutanului” – maimuțe pentru marile state importatoare din UE și India.
  • Cearta dintre Drake si Kendrick Lamar a ajuns la un alt nivel – schimb de focuri pe „Aleea Milionarilor” din Toronto, unde e reședința lui Drake. Agentul acestuia de securitate a fost împușcat noaptea trecută și a ajuns în stare gravă la spital. Disputa dintre cele două vedete a pornit de la piesa lui Lamar, în care-l acuză pe Drake de pedofilie.

Recomandări

RAISI ȘI DELEGAȚIA AU MURIT
CINE ESTE EBRAHIM RAISI?
DE CE E ROȘU PORTRETUL REGELUI?
TRUMP „ÎNGHEAȚĂ” ÎN TIMPUL DISCURSULUI
CINE E MUHAMMAD MUKHABAR?
CONTRACTELE LUI ALTMAN