Știu, deci știi, cu Răzvan Theodorescu: Magellan, Maximilianus Transilvanus

Se știe că prima călătorie în jurul lumii a fost făcută de portughezul Fernando Magellan care naviga sub flamura Spaniei, între 1519 și 1521.

După călătoriile iberice ale lui Cristofor Columb, Vasco da Gama, Pedro Alvarez Cabral, Vasco Nunez de Balboa, Magellan s-a aflat în fruntea unei expediții internaționale care a ajuns în America de Sud, a traversat Pacificul și a ajuns în Filipine. Aici el a fost ucis de băștinași în aprilie 1521. Tovarășii săi de călătorie aveau să continue expediția conduși de Sebastian del Cano, descoperind arhipelagul indonezian al Molucelor, între Celebes și Noua Guinee.

Despre toate acestea prima relatare a aparținut unui sas din părțile noastre, Maximilianus Transylvanus, ajuns la Bruxelles, aflat în relații cu importanți umaniști precum Erasmus din Rotterdam și Nicolaus Olahus, devenit secretar al împăraților germani Maximilian I și Carol Quintul. Se pare că a asistat la primirea navigatorilor de pe vasul Victoria, singurul supraviețuitor al vaselor lui Magellan, Maximilianus Transylvanus i-a adresat cardinalului Matheus Lang o epistolă, De Molucis insulis, publicată la Köln în 1523, prima lucrare despre cea mai vestită expediție a Renașterii.