Theodor Aman (1831 –  1891) a fost nu doar unul dintre ctitorii picturii românești moderne, ci și un întemeietor al învățământului artistic românesc.

După studii în țară și la Paris – ca elev al lui Drolling și al lui Picot – creează, la București, Școala de Belle Arte și o întreagă operă cu caracter istorist. Între 1868 și 1869 pe un loc moștenit de soția sa în inima Capitalei (astăzi str. C. A. Rosetti 8) artistul a comandat arhitectului Franz Scheller proiectul unei case care a devenit un atelier celebru frecventat de intelectualitatea bucureșteană.

În urma unei expoziții din 1883 care nu s-a bucurat de succesul meritat și al contractării unor datorii Aman a fost silit să ipotecheze casa – atelier care abia după un deceniu de la moartea  artistului, în 1908, avea să devină muzeu. 

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

La exterior sculptorul Karl Storck a plasat două statui și tot aici se  află două medalioane înfățișând pe Michel Angelo și pe Leonardo da Vinci.

Interiorul de la pictura murală la mobilier este datorat proprietarului – artist ale cărui obiecte personale și opere au fost donate de soția sa în 1904. Restaurată între 2004 și 2009, casa – muzeu Aman este un unicat al peisajului bucureștean și național.