Dinastie francă, purtând numele unui semi – legendar Merowig, în fruntea unui neam germanic care în secolul V a luptat alături de romani împotriva hunilor în bătălia hotărâtoare din 451 de la Câmpiile Catalaunice în Galia. Amestecați cu populația galo – romană și stând la geneza poporului francez, francii au creat o formațiune statală cu capital la Tournai, având drept cârmuitori ai acestui regnum Francorum  pe Childeric și pe Clovis  cel care s-a creștinat la Reims, în legea Romei, cândva în jurul anului 500.

De la tribul franc al salienilor viețuitori în părțile Rinului a fost preluat un element de drept consuetudinar , așa numita  lege salică care interzicea accesul femeilor la calitatea suverană , tradiție păstrată secole de-a rândul în lumea germană medievală și modernă.

Cu timpul regii merovingieni  au fost dominați de așa – numiții majordomi – termenul vine din latinescul maior domus, conducător al palatului –  care s-au ilustrat  în luptele cu arabii ce veniseră peste Pirinei, precum Carol Martel  la Poitiers în 732,  proclamându – se  regi precum, la Soissons, în 751 Pepin cel Scurt care întemeia dinastia carolingiană. Merovingienii ieșeau din istorie, locul lor fiind luat de Carol cel Mare, așa – numitul părinte al Europei. 

Recomandări

CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA
SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA
APPLE VINE CU UPDATE PENTRU IPAD-URI
VERSTAPPEN OBȚINE POLE POSITION LA MIAMI
CÂND VEZI SEZONUL 4 DIN EMILY IN PARIS
CÂT DAU BOGAȚII PENTRU JO?