O bucată mare de sticlă tocmai ți-am descris majoritatea telefoanelor de pe piață. Producătorii au înțeles că noua ne place confortul, așa că au făcut toți telefoane care arată la fel, ca să fim confortabili cu gândul că ne schimbăm telefonul.
Și totuși, nu prea le-a ieșit așa cum și-au dorit. Pe lângă faptul că arată toate la fel, telefoanele noastre fac și aceleași lucruri. Au toate camere bune, au toate ultimul model de procesor, au toate AI, într-o formă sau alta. Asta înseamnă că ajungi să iți schimbi telefonul mai rar decât o făceai acum 5 ani. De ce?
Pentru că un procesor de ultimă generație rezistă fară probleme 3-4 ani. Un OLED cu refresh rate de 120 de hz e deja maximul pe care îl poți cere de la un ecran, iar pe lângă asta mai ai și suport software și update-uri pentru câțiva ani buni.
Pe lângă asta, producătorii se mai confruntă și cu legi care îi obligă să iți dea dreptul la reparație. Deci pe lângă faptul că nu iți mai schimbi telefonul când apare un model nou, acum nu îl mai schimbi nici când e stricat. Și asta se vede cel mai bine în cifre.
Tim Cook plânge undeva în Cupertino după ce Iphone a pierdut titlul de cel mai vândut telefon. Samsung a avut anul trecut cel mai prost an din ultimi 15 – vânzările au luat-o în jos cu 14%.
La restul nu mai are rost să ne uităm, dacă coloșii ăștia au luat-o la vale, toată industria vine după ei. Cum am ajuns aici? Pai telefonul a devenit un gadget normal, e o necesitate. Îl schimbi pentru că ai nevoie de el și nu pentru că vrei neapărat ultimul model.
Asta înseamnă că oamenii cumpără acum mai cumpătat și nu se mai lasă duși de val așa cum o făceau acum 10 ani când cumpărau un telefon pentru că era frumos și diferit.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ