• Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova are un echipament de imunologie care poate determina anticorpii SARS-COV2
  • Specialiştii Laboratorului de Analize pot face teste care îţi arată dacă ai făcut boala, deşi nu ai avut simptome
  • În funcţie de rezultate, s-ar putea estima riscul pentru evoluţia viitoare a epidemiei

Dacă n-ai avut simptome ale infecţiei cu SARS-COV2, asta nu înseamnă că n-ai făcut boala. La Craiova, medicii de la laboratorul de Analize Medicale din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă îți pot spune dacă ai avut sau nu Covid-19 şi care este stadiul infecţiei. „Se vor introduce cele patru controale de care vă spuneam anterior, apoi reactivii dedicaţi fiecărui tip de analiză, care vor fi scanaţi de sistem“, spun specialiștii.

Rezultale vor arăta dacă ai anticorpi IGG şi IGM, adică dacă ai făcut boala mai demult sau dacă acum ai o infecţie acută, spune medicul Manuela Băcănoiu: „Există un număr important de beneficiari care au făcut asimpomatic boala. (…) Este extrem de important să ştim dacă la aceştia s-a dezvoltat un titru de anticorpi“.

O testare pe un număr mare de persoane, din diferite zone şi categorii sociale, ar putea arăta riscul pentru evoluţia viitoare a epidemiei. „Dacă am avea un procent ridicat, de 60-70% din populaţie care să aibă protecţie împotriva bolii, în acel moment virusul s-ar comporta ca şi cum am vorbi depre un virus sezonier“, îți explică Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicină de Familie. 

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ

Vei putea fi testat însă abia după ce va exista un protocol care să stabilească exact regulile. Echipamentul de imunologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova a fost donat de o companie din oraş împreună cu 3.000 de kituri de testare.