Alunul face parte din familia Betulaceae. Acesta există pe Pâmânt încă din perioada Cretacicului, adică de acum aproximativ 86 de milioane de ani.

Conform mitologiei celtice, alunul ar fi fost prima creație de pe Pământ. Se spune că primul alun irlandez, care a crescut la Fântâna Înțelepciunii, ar deține toată cunoașterea Universului în ramurile sale.

Legenda spune că un somon ar fi mâncat alunele căzute din el și astfel ar fi obținut toată cunoașterea universului pe care a purtat-o copacul, devenind astfel Somonul Cunoașterii. Iar primul om care a mâncat acest somon ar avea toate cunoștințele transmise. Oricum vechii celți spuneau că acest copac sacru este acoperit cu o magie puternică care îi poate pătrunde pe cei care îi mănâncă fructele. De aceea este asociat cu înțelepciunea și inspirația.
În mitologia greacă, se spune că Hermes, mesagerul zeilor purta un toiag făcut dintr-un alun pentru a-l ajuta în călătoriile sale.
În culturile anglo-saxone și germanice, miresele primeau alune în ziua nunții, ca simbol al fertilității și prosperității. Se credea că alunul avea puterea de a aduce noroc cuplului proaspăt căsătorit.
Fetele foloseau alunele pentu a-și identifica viitorul soț. Acestea atribuiau numele potențialilor parteneri dieferitelor alune pe care le aruncau apoi în foc. Care sărea mai sus sau care era mai strălucitoare oferea cea mai bună perspectivă. În schimb băieții din Țara Galilor ofereau un băț de alun atunci când voiau să rupă o logodnă. În limbajul victorian alunul reprezintă reconcilierea.
Alunul este lemnul preferat pentru baghetele magice. Acestea se taie la răsăritul sorelui, într-o zi de miercuri și atunci când este luna în creștere. Dacă vrei să faci dorințele mai eficiente poartă o coroană din crengi de alun atunci când le rostești în Univers. Iar pentru vise profetice și răspunsuri în timpul somnului nu ezita să pui sub pernă o crenguță de alun. Acesta va fi tot timpul un talisman de protecție care atrage înțelepciunea și cunoașterea.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN AVIAȚIE
ROMÂNII SE LASĂ PĂCĂLIȚI
COP 29 VA FI DESPRE PACE
TU CE VIN BEI LA MASAS FESTIVĂ?
DEZASTRU ÎN BRAZILIA DIN CAUZA PLOILOR