Anghinarea, Cynara scolymus este o planta cu frunze mari și flori purpurii care face parte din familia Asteraceae cu origini în regiunea mediteraneeană. Planta este cultivată în întrega lume pentru mugurii săi comestibili și pentru proprietățile sale medicinale.
În mitologia greacă, anghinarea este legată de povestea lui Zeus și a Cynarei. În timp ce Zeus îl vizita pe fratele lui Poseidon acesta se îndrăgostește de o frumoasă fată muritoare. În dorința lui de a o seduce acesta îi promite că o va face zeiță pentru a fi mai aproape de Olimp.
In timp ce Hera era ocupată, Zeus se întâlnea pe ascuns cu Cynara. Dar după un timp acesteia i se face dor de mama ei și se furișează în lumea muritorilor pentru o scurtă vizită. Zeus o descoperă și o aruncă din nou pe Pământ, transformând-o în planta pe care o cunoștem azi ca anghinare. Originea anghinarei datează din vremea lui Teofrast care scria despre ele cultivarea lor în Italia și Sicilia în anul 371 î. Hr.
Dioscoride scria despre remediile pe bază de anghinare în lucrarea sa De Materia Medica.
Anghinarea era considerată de grecii și romanii antici leguma zeilor, o delicatesă cu proprietăți afrodisiace. Consumul ei ar fi asigurat aducerea pe lume a băieților. Romani mai înstăriți iubeau să consume anghinare preparată în miere cu oțet, asezonată cu chimen.
În secolul al XVI-lea consumul de anghinare era rezervat doar bărbaților pentru se cunoștea faptul că aceasta sporește puterea sexuală.
Anghinarea este folosită în medicina tradițională ca remediu specific pentru ficat și vezica biliară. Mai mult aceasta ajută la îmbunătățirea digestiei. Reduce colesterolul din sânge și este benefic pentru sănătatea cardiovasculară. Anghinarea o poți fierbe, prăji, marina sau chiar să o pui pe grătar sau la cuptor. Uleiul de măsline, sarea și piperul îi accentuează aroma.
În tradițiile magice, anghinarea are capacități de purificare energetică și este utilizată în ritualurile de curățare.
În practicile de divinație este folosită pentru cunoașterea interioară pentru deschiderea chakrei coroană care te conectează cu energiile divine.

Recomandări

ISRAEL ȘI HAMAS ACCEPTĂ ACORDUL SUA
S-AU ÎNȚELES, NU SE POATE...ACUM
GHINION: RĂMÂI FĂRĂ PERMIS TREI ZILE
HAOSUL DE PE VALEA OLTULUI E PE DN 1
UNDE MERGI ÎN WEEKEND?
101K ELEVI PROMVEAZĂ LA BAC