Brândușa este o plantă cu flori care înflorește primăvara și toamna care face parte din familia Colchicaceae.
Brândușa de toamnă a mai fost numită ”șofran de pajiște”sau ”Doamna dezbrăcată”. Porecla de ”Doamnă dezbrăcată” a primit-o datorită faptului că florile răsar din pământ cu mult timp înainte de apariția frunzelor. Termenul de Colchium îi este dat de botanistul Carl Linnaeus, după Colchis, un regat din zona Mării Negre.
O legendă populară spune că Brândușa de toamnă și cea de primăvară au  fost două surori gemene alungate în frig, de mama lor vitregă. Una a fost alungată toamna, alta primăvara. Lui Dumnezeu i se făcu milă de ele și le transformă în flori. De atunci cele două se caută fără a se putea întâlni vreodată. Se spune că cine va uni brândușa de primăvară și cea de toamnă, ca ele să își spună dorul, iar apoi le va da drumul pe apă, Dumnezeu îi va ierta multe păcate.
O altă legendă spune că Brândușa era o fată frumoasă cum nu se mai văzuse, care se plimba prin pădure  ori de câte ori putea. Și cum iubea animalele, încerca să le salveze din capcanele vânătorilor. Dar într-o zi se pierde prin pădure, cade într-o prăpastie, unde își găsește sfârșitul. Aici o găsesc animalele cărora le salvase viața, iepurași și căprioare, iar din toate lacrimile care cădeau din ochii lor, iese câte o floare mov, frumoasă și grațioasă. Brândușa de toamnă  se spune că este guvernată de Saturn, planeta lui Hecate, un mesager al toamnei. Aceasta era folosită ca protecție împotriva spiritelor rele. Se obișnuia ca bulbul acesteia să se porte la gât ca amuletă, pe timpurile ciumei. Chiar dacă florile sunt extrem de toxice pentru animale și oamenii, semințele brândușei sunt un remediu pentru tratarea gutei și reumatismului, datorită proprietăților antiinflamatoare.
Așa că  admiră frumoasă brândușă, dar trateaz-o cu precauție și respect.

Recomandări

FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
CE SEMNIFICĂ VINEREA MARE
CUM TE FEREȘTI DE FAKE NEWS
DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA