Cicaorea este o plantă care crește aproape oriunde. Face parte din familia margaretelor și este sora mai mare a păpădiei.

O poți găsi din Europa, Asia, Australia până în Africa și Noua Zeelandă.

Cicoarea a fost utilizată pentru proprietățile sale vindecătoare de aproape 5.000 de ani. Vechii greci și romani o foloseau ca ingredient pentru salată.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ

A fost cultivată de-a lungul malurilor Nilului în Egipt, unde a fost folosită la tratarea bolile hepato- biliare și renale.

Mai mult se credea că planta era capabilă să îi facă pe oamenii invizibili și chiar avea capacitatea de a deschide orice ușă.

De-a lungul istoriei, rădăcinile de cicoare prăjită erau folosite ca înlocuitor al cafelei, mai ales în timpul blocadei continentale a lui Napoleon care a împiedicat importurile de cafea dar și în timpul celor două războaie mondiale. Se crede că utilizarea sa ca înlocuitor al cafelei datează din anul 1806 când un grădinar a aflat că, după prăjire, rădăcinile sale pot condimenta, completa sau chiar înlocui cafeaua.

Cicoarea este un exemplu impresionant de plantă sălbatică care, în trecut, a fost considerată ca având forțe apotropaice, adică de îndepărtare a răului. Acest lucru a durat din Evul Mediu până în secolul al XVII-lea, dezvoltâdu-se reguli superstițioase în jurul recoltării și utilizării sale. Săparea rădăcinii trebuia să se facă în anumite zile din an , la o anumită oră și cu o anumită unealtă, mai exact cu o bucată de lemn lovită de fulger sau cu un coarn de cerb.Cicoarea mai este numită și floarea ceasului pentru că florile înfloresc și se deschid în același timp cu răsăritul și apusul soarelui.

Astăzi rădăcina de cicoare este un popular înlocuitor al cafelei, iar părțile aeriene ale plantei sunt folosite în scop medicinal și culinar. În Franța și Italia frunzele cu un ușor gust amărui se folosesc în salate și mâncăruri specifice.

Magia plantei te ajută să îndepărtezi obstacolele și să aduci norocul în calea ta. Așa că nu ezita să o arzi pe cărbune alături de tâmâie sau să o porți asupra ta.