Crucea voinicului, Hepatica transsilvanica, Trei Crai sau Popâlnicul este o plantă din familia Ranunculaceae care apare primăvara devreme.
Asemenea florilor de Colț ”Crucea Voinicului„ este o floare foarte rară care crește pe pantele montane greu accesibile, în tufișuri umbroase și în păduri.
Originară din Europa Centrală și de Est, această floare albastră este întâlnită în sălbăticie în țara noastră în munții Carpați dar și în Transilvania.
Numele său ”Crucea Voinicului„ vine de la forma frunzelor care seamănă cu o cruce dar și de la forța de a rezista chiar și în condițiile cele mai aspre.
Botanistul scoțiam, Philip Miller a fost cel care a creat genul Hepatica, de la forma specifică a frunzelor, dar și de culoarea verde-violet de pe dosul lor, amintind de aspectul ficatului uman. În medicina populară, plata crucea-voinicului a fost considerat un excelent remediu împotriva hepatitei datorită efectelor astrigente, antibiotice și diuretice ale plantei.
Puterea de detoxificare a compușilor pe care îi conține planta, ajută ficatul să scape mai rapid de toxine, redându-i forța de funcționare normală. Stimulează metabolismul , reduce colesterolul din sânge și îl curăță de substanțele nocive. Planta a mai fost folosită sub formă de cataplasmă pentru vindecarea rănilor.
În tradițiile populare plantele rare precum Crucea Voinicului sunt asociate cu proprietăți magice și vindecătoare.
De aceea este folosită în practici magice pentru proteție, noroc și claritate mentală. Crucea voinicului oferă protecție împotriva energiilor negative și poate fi folosită în aranjamentele florare sau grădini, sau în talismane și amulete.
Frunzele și florile de crucea voinicului mai pot fi utilizate în ritualurile de curățare a spațiilor prin arderea lor într-un vas cu cărbuni și tămâie.
Chiar dacă este declarată un monument al naturii fiind ocrotită de lege, floarea se poate planta în grădină pentru că aduce armonie și echilibru în viața celui care o cultivă.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?