Dovleacul este un simbol al recoltei care aduce abundență, prosperitate și fericire. Iar în același timp acesta face sărbătorile de toamnă mult mai luminoase.

Dovleacul este originar din America de Sud. Nativi americani cultivau dovlecii alături de porumb și fasole ca una dintre cele trei surori mitologice ale agriculturii.

Dovleacul a fost un aliment vital în dieta oamenilor Tohono O’ Odham care făceau făină din semințele de dovleac. În amestec cu făina de porumb făceau pâini aromate. Unele triburi mexicane cred că semințele de dovleac oferă o super energie și rezistență oamenilor care le mănâncă.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Tribul Cocopa din Arizona spun că semințele de dovleac oferă protecție împotriva frigului.
Dovlecul a fost asociat de-a lungul timpului cu festivalul Haloween-ului.

În tradiția celtă, Sam-hain sau Halloween începe la apusul soarelui, pe 31 octombrie. Festivalul marca începutul iernii antice. Este un timp magic când legile timpului și spațiului sunt suspendate temporar, iar voalul subțire dintre lumi este ridicat. Doar atunci, sufletele celor care au murit pot reveni pe pământ.

Pentru a speria spiritele rele și a le ține la depărtare, celți sculptau fețe îngrozitoare în napi. După aceea plasau lumânării aprinse în napii scobiți. Acești napii strălucitori au fost numiți punkies sau Jack o’Lanterns. Abia în secolul XIX-lea când irlandezii au migrat în America, au descoperit o nouă legumă, dovleacul, care se recolta toamna.De atunci au început să-l folosească pentru a speria spiritele.

Azi poți face din dovleac supe și plăcintele delicose. Acesta este o sursă foarte bogată de beta-caroten. Conține vitamina C, E și aproape toate vitaminele B.

În ceea ce privește mineralele, dovleacul conține cupru și este o sursă bună de fier, fosfor, mangan și potasiu. Și să nu uităm de minunatele semințe de dovleac care aduc multiple beneficii organismului.

Îmbunătățesc memoria, întăresc sistemul osos, diminuează colesterolul și alungă depresia.
Dacă vrei să simți spiritul Halloween-ului, luminează copilul din tine și sculpteză un dovleac.