Gladiola este o floare de o frumusețe uluitoare care face parte din familia Iridaceae.
Floarea de care te îndrăgostești la prima vedere își are originile în Africa de Sud.
Numele ‘’Gladiolus’’provine de la cuvântul latin ‘’ gladius” care însemnă ‘’sabie mică’’. Asta datorită formei lungi și ascuțite ale frunzelor, care au fost asociate cu săbiile romanilor. Gladiolele reprezentau puterea de caracter, sinceritatea și generozitatea de aceea erau oferite gladiatorilor care triumfau în arenele de lupte. Dar erau și purtate în jurul gâtului pentru protecție în timpul luptei.
De aceea era considerată floarea Gladiatorilor. Se mai credea că gladiolele creșteau acolo unde cineva era ucis de o sabie.
Datorită formei de săgeată, gladiola a mai fost legată de mitologia lui Cupidon, zeul iubirii din mitologia romană. I se spunea ‘’săgeata lui Cupidon’’, pentru că floarea avea puterea de a stârni pasiunea și iubirea.
În perioada victoriană floarea era asociată cu onoarea și loialitatea. Se oferea o gladiolă unei persoane ca o declarație de admirație și respect pentru calitățile sale.
În unele părți ale Africii, se crede că gladiola are puteri magice. A fost folosită pentru a vindeca răcelile obișnuite, dar și pentru a ușura simptomele tulburărilor digestive. Baza tulpinii era folosită pe post de cataplasmă pentru vindecarea rănilor.
Primele femei americane foloseau florile pentru a crea un zid de culoare în grădinile lor, dar mai erau plantate și lângă garduri pentru a susține greutatea acestor flori înalte.
În secolul al XIX-lea gladiolele au devenit populare în aranjamentele funerare, devenind un simbol al durerii și respectului față de cei decedați.
Astăzi Gladiola este floarea națională a Africii de sud și se oferă la cea de-a 40-cea aniversare a căsătoriei.
Și cum Gladiola este considerată floarea lunii august nu ezita să o pui în casă, în vaze pentru a-ți crea o atmosferă plăcută și relaxantă.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE